Všechny chutě světa na talíři. Užijte si Itálii, Řecko, Španělsko i Maroko

Autor:
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jezdíte v létě na dovolenou za koupáním v moři, památkami nebo poznáváním přírodních krás? Možná ani jedno z toho. Stále více lidí se vydává do světa proto, aby ochutnali místní speciality a poznali regionální kulinární tradice. Ale vychutnat si dálky můžete klidně i doma na balkoně. Jdeme na to? A nezapomeňte hlasovat v anketě na konci článku.
Souvlaki s tzatziky

Řecko

Slunce, azurové moře, pláže plné turistů a hlavně lokální taverny nabízející voňavé grilované maso, velesladké dezerty, sýry, olivy a spousty zeleniny. To vše vonící bylinkami a zalité olivovým olejem.

Právě tato balkánská země nabízí gastroturistům tolik potěšení, že se sem každý rád opakovaně vrací. A co máme na řecké kuchyni nejraději? Určitě šťavnaté keftedes nebo souvlaki, ale také bohatý salát, kterému dala tato země jméno, nebo třeba křupavou a přitom sladce lepivou baklavu.

Co takhle připravit si některou z těchto dobrot doma? V rubrice Recepty navíc najdete i spousta dalších receptů světové kuchyně.

Plněná pljeskavica

Chorvatsko

Další turistickou stálicí je Jadran, zejména nekonečné chorvatské pobřeží. Nabízí českému milovníkovi dobrého jídla snadnou dostupnost, ať už autem, autobusem nebo stále častěji letecky, a mnoho příležitostí k provětrání peněženky v místních restauracích.

Ty nejlepší jsou s výhledem na moře nebo skryté v kamenných uličkách starých měst, kde se schováte před horkým letním sluncem. Ochutnat musíte rozhodně pljeskavicu, grilovanou placku z mletého masa, která se někdy ještě plní sýrem, nebo čevapčiči.

Nadšeni budete ale také z rybích specialit nebo se nechte okouzlit plody moře. Balkán je také proslulý skvělým pečivem a především burkem, který může být plněný špenátem, sýrem nebo mletým masem.

I chorvatské speciality si můžete zkusit připravit doma, zde je několik receptů pro inspiraci.

Ricottové vafle s ovocem a čokoládou

Polsko

Stále častěji se Češi a Češky v létě vydávají nikoli na jih, ale na sever. Polsko láká na mírnější ceny než Jadran, ale také na krásné moře, památky, přírodu i vyžití pro celou rodinu.

A co nám v zemi Bolka a Lolka nejvíc chutná? Mnoho výletníků nedá dopustit na smaženou rybu, kterou dostanete nejen v oblastech u moře či jezer. Báječné jsou také pierogi, a to jak ve slané, tak ve sladké variantě.

Ve Slezsku je populární bigos, nejlepší je ten s houbami a uzeninou, zajímavý chuťový zážitek nabízí také polévka zvaná žurek, která jen vzdáleně připomíná naše kyselo. A rozhodně ke gastrocestám po Polsku patří také gofry čili křupavé vafle se šlehačkou, ovocem a dalšími ingrediencemi.

Domácí pizza Margherita

Itálie

Nesmíme zapomenout ani na kulinární toulky Apeninským poloostrovem, který nabízí jak ohlasy na tyrolskou a francouzskou kuchyni na severu, tak typickou středomořskou krmi v přímořských oblastech nebo klasiku v podobě pizzy a pasty kdekoli se rozhodnete sednout ke stolu.

My jsme pro vás vybrali několik receptů, které vás v mžiku přenesou do světa sladkého nicnedělání (dolce far niente) a také do nádherné země, která spojuje ohromující historii, milé lidi a dechberoucí přírodu.

Paella mariscos

Španělsko

Také Pyrenejský poloostrov je vděčným cílem našich letních putování za dobrým jídlem a prázdninovou pohodou. Nabízí ohňostroj chutí a vůní, už proto, že se tato země nachází doslova na křižovatce světových obchodních tras.

I proto v sobě španělská kuchyně spojuje evropskou rafinovanost a severoafrickou nevázanost. Na své si tu přijdou jak milovníci rybích specialit, tak ti, kdo holdují zelenině a bylinkám. My v horkých dnech doporučujeme zejména ledově vychlazenou polévku gazpacho.

Tajine s kachními stehny

Maroko

A když už jsme u té severní Afriky, perlou této oblasti je z kulinárního hlediska určitě barevné a zatím málo objevené Maroko. Jestli máte rádi dobré jídlo, pestrobarevná tržiště, řemeslnou keramiku, poutavou historii a nedotčenou přírodu, určitě se tam vypravte.

Tahákem marocké kuchyně je rozhodně tažin, což je speciální úprava pro masové a zeleninové pokrmy ve speciálním keramickém hrnci. Ochutnejte i legendární polévku hariru, hummus nebo teplý zelený či mátový čaj, který překvapivě skvěle osvěží v horkých dnech.

Falafel s omáčkou tahini

Turecko

Právě Turecko je jednou ze zemí, kde by turista lačný lokální kuchyně určitě neměl zůstat lapen v prostorách hotelového resortu s all inclusive. Připravil by se tak o požitky, které cestovateli nabízí možnost jíst tam, kde místní.

I z evropských bister dobře známe dobroty jako je kebab nebo falafel, ovšem marná sláva, přímo v Turecku chutnají mnohem lépe. To by vás ale nemělo odradit od toho, abyste si po návratu domů nezkusili přivolat prázdninovou náladu doma u grilu. Uvidíte, půjde to. Zejména, pokud jste si z dovolené dovezli nějaké to koření.

Která prázdninová destinace si vás získala svou kuchyní? Hlasujte v anketě na další straně.

Která prázdninová destinace si vás získala svou kuchyní?

celkem hlasů: 82
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 3. listopadu 2024. Anketa je uzavřena.
Vstoupit do diskuse (1 příspěvek)

Nejčtenější

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Makové hvězdičky

Střední

45 min

Toto vánoční cukroví bude vypadat na talíři božsky.

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.