Husté polévky
Kdy jindy, než v chladných měsících roku, si dopřát pořádnou vymazlenou polévku – ať už hebce krémovou, nebo perfektně tažený vývar? Skvělé je to, že taková polévka se hodí klidně jako teplá snídaně, rychlý oběd nebo výživná večeře.
Tomuto typu jídla se říká comfort food, volně přeloženo pečující jídlo čili pokrm, který vás hodí do naprosté pohody. Polévka je navíc hřejivá tak nějak sama od sebe, protože se podává teplá a evokuje v nás ty nejpříjemnější emoce.
Nebojte se do ní na podzim a v zimě přidat něco ostřejšího, co její hřejivost ještě zvýší. Ideální je čerstvý zázvor, pálivá paprička nebo třeba právě namletý pepř.
Dobrého nepálí
Jak už bylo řečeno, existují ingredience, které v chladných dnech a večerech přímo volají po tom, abychom je v kuchyni posadili na trůn a tam je hýčkali až do jara. Kromě zmíněného zázvoru a chilli papričky sem patří třeba křen, skořice, kari koření nebo muškátový oříšek.
Pálivé papriky jako jalapeños nebo habaneros obsahují kapsaicin, který způsobuje pálivost a má silný hřejivý účinek. Báječně vylepší polévky, kari, guláše nebo omáčky.
Jednou z nejhřejivějších ingrediencí je zázvor. Obsahuje gingerol, který stimuluje krevní oběh. Používá se do čajů, vývarů, asijských pokrmů i sladkých dezertů.
I když česnek není primárně „pálivý“ jako třeba chilli, má silné prohřívací účinky a podporuje imunitu. Je skvělý do masových i zeleninových pokrmů a polévek.
Přehlíženou ingrediencí bývá křen, jenž obsahuje éterické oleje, které vyvolávají pocit tepla (podobně jako hořčice). Ideální je k masu, do pomazánek nebo k zahuštění omáček.
Nesmíme zapomenout na nezbytného souputníka každého kuchaře. Pikantnost pepře je způsobena piperinem, který také přispívá k zahřátí. Toto koření se používá prakticky do všeho.
Typické hřejivé koření je rovněž skořice, která je ideální do dezertů, pečeného ovoce, kaší a horkých nápojů, jako je svařené víno nebo punč.
Velmi aromatický a prohřívací je také hřebíček, jenž se používá podobně jako skořice do nápojů a sladkostí, ale také do marinád na maso.
Muškátový oříšek dodává jídlu teplou, lehce nasládlou chuť. Hodí se do krémových polévek, bramborové kaše, omáček i zimních nápojů.
Typické pro indickou a obecně asijskou kuchyni je kari koření. Kurkuma mu dodává barvu a spolu s dalšími složkami (kmín, koriandr, fenykl) má výrazné hřejivé účinky.
Dalším silně aromatickým kořením, jež je ideální do kávy, čaje, pečení a asijských jídel, je kardamom.
Když se kouří z hrnku
Koho nezahřeje polévka ani pikantní maso, ten se musí spolehnout na osvědčenou klasiku. Nejlepší ze všeho je čaj z čerstvého zázvoru s medem a citronem, ale určitě slušně zabere i horká čokoláda, kořeněná káva nebo něco krapet ostřejšího.
Blížící se Vánoce koneckonců symbolizují i stánky se svařeným vínem nebo punčem, které na vás mrkají na každém rohu. Necháte se svést?




















