Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

Autor:
Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu. Než se však dočkáte, vypravte se do obchodu nebo na trh pro červené posly léta. Poradíme vám, na co si dát pozor při nakupování, a taky přinášíme praktické tipy a vymazlené recepty.
Část 1/3
Sklizeň rajčat

Nejlepší jsou ta z Česka

I když v současnosti seženeme v obchodní síti rajčata z mnoha koutů světa, vždy je lepší zaměřit se při nákupu na ta, která byla vypěstovaná v České republice. Mezi hlavní důvody patří podle Zuzany Přibylové ze Zelinářské unie Čech a Moravy především krátká uhlíková stopa a čerstvost a obsah vitaminů i dalších prospěšných látek. Mnozí tuzemští pěstitelé navíc pěstují rajčata i v režimu podobném ekologické produkci.

Výhody hydroponického pěstování

Rajčata se u nás dnes pěstují také hydroponicky, v čem jsou výhody tohoto pěstování pro výslednou kvalitu rajčat? „Výměra moderních krytých ploch určených pro produkci rajčat se u nás pohybuje již okolo 50 ha, jednoznačnou výhodou je možnost celoroční produkce,“ vysvětluje Zuzana Přibylová. V hydroponickém systému zemědělství je možné přesně kontrolovat, že rostliny dostanou optimální množství všech potřebných živin,“ prozrazuje Lukáš Rázl. „Pro pěstování rajčat se přitom nevyužívá půda, což zajišťuje menší riziko výskytu půdních chorob a škůdců. Naše rajčata tak vyrůstají bez použití pesticidů,“ dodává Rázl.

„U nás plody dozrávají přímo na rostlině ve skleníku, což zaručuje jejich dokonalou zralost a čerstvost. Od momentu sklizně se dostanou na pulty obchodů nejpozději do 24 hodin,“ vysvětluje Lukáš Rázl z Naše rajče. „Naopak, plody dovážené například z Maroka cestují kamionem i déle než deset dní a dozrávají během přepravy nebo ve skladech.“

Taková rajčata jsou méně chutná a obsahují méně vitaminů, protože se sklízejí nezralá a nedosahují tak plných nutričních hodnot. „V Maroku a jižním Španělsku, kde panuje celoroční teplo, je navíc vysoký výskyt škůdců a chorob, což vede k intenzivnímu používání chemických prostředků,“ dodává pěstitel.

Moderní pěstování rajčat je přitom založeno nejen na využití nejmodernějších technologií, které zajišťují správný přísun živin, ideální teplotu a přirozené světlo, ale třeba i na opylování přírodní cestou díky čmelákům, kteří žijí ve sklenících.

A kdy je v Česku ta správná rajčatová sezona? U rajčat z krytých ploch po celý rok, u farmářských polních rajčat pak v létě od července do prvních podzimních měsíců,“ dodává Zuzana Přibylová.

Vstoupit do diskuse (2 příspěvky)

Nejčtenější

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Makové hvězdičky

Makové hvězdičky

Střední

45 min

Toto vánoční cukroví bude vypadat na talíři božsky.

Linecké cukroví i vanilkové rohlíčky. Nejlepší cukroví podle foodblogerů

Oříškové rohlíčky

Advent i Vánoce si málokdo dokáže představit bez vůně čerstvě upečeného cukroví. Nejoblíbenější klasikou, která se rok co rok objevuje na našich talířích, je linecké cukroví a jemné rohlíčky. Ačkoli...

4. prosince 2025

Kapustičkový buřtguláš

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

29. listopadu 2025

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

28. listopadu 2025

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.