Citrusové ovoce je nejen chuťově skvělé, ale také nám v časech respiračních infekcí poskytne i vitamin C, vlákninu a minerály. Céčko se kromě podpory imunity zaslouží o lepší spalování tuků a také podpoří tvorbu kolagenu, který zpevní pojivové tkáně. Najdete v něm ale například i vitaminy skupiny B, které příznivě působí na nervovou soustavu a celkový metabolismus.
Citrusy rovněž chrání buňky před oxidativním stresem spojeným s řadou závažných chorob. Takže shrnuto a podtrženo, jsou nejenom chutné a zdravé, ale hlavně jsou v nejchladnějším období roku vaším vítaným parťákem a skutečným životabudičem.
Kromě toho, že je lze sníst zasyrova, uplatní se při pečení v kuchyni, vyrábějí se z nich džusy, používají se k ochucení šťáv či koktejlů. Zpracovávají se do marmelád a džemů. Jejich kůra krásně voní, dá se usušit a připravuje se z ní čaj. Prima pochoutkou bude i kandovaná citrusová kůra.



















