Citrusové ovoce je nejen chuťově skvělé, ale také nám v časech respiračních infekcí poskytne i vitamin C, vlákninu a minerály. Céčko se kromě podpory imunity zaslouží o lepší spalování tuků a také podpoří tvorbu kolagenu, který zpevní pojivové tkáně. Najdete v něm ale například i vitaminy skupiny B, které příznivě působí na nervovou soustavu a celkový metabolismus.
Citrusy rovněž chrání buňky před oxidativním stresem spojeným s řadou závažných chorob. Takže shrnuto a podtrženo, jsou nejenom chutné a zdravé, ale hlavně jsou v nejchladnějším období roku vaším vítaným parťákem a skutečným životabudičem.
Kromě toho, že je lze sníst zasyrova, uplatní se při pečení v kuchyni, vyrábějí se z nich džusy, používají se k ochucení šťáv či koktejlů. Zpracovávají se do marmelád a džemů. Jejich kůra krásně voní, dá se usušit a připravuje se z ní čaj. Prima pochoutkou bude i kandovaná citrusová kůra.
Citrony
Čím tenčí mají citrony slupku, tím více nabízejí šťávy, která dovede svou kyselostí příjemně ochutit pikantní pokrmy, moučníky i dezerty. Citrony, stejně jako ostatní druhy citrusového ovoce, jsou vskutku bohaté na vitamin C. Éterické oleje z citronové kůry budou zase zdrojem svěží vůně.
Tip: Pokud vám zbude šťáva z citrusových plodů, nalijte ji do zásobníku na led a dejte zamrazit, kostky si pak můžete házet třeba do čaje pro oživení chuti.
Grapefruity
Grep vznikl křížením pomeranče a pomela. Má v sobě hodně céčka a některé ze skupiny vitaminů B. Plody s červenou dužninou bývají sladší a chutnají lahodněji než ty bílé, protože mají méně hořčin. Skýtají i lykopen, který chrání buňky před volnými radikály.
Pomeranče
Toto oblíbené ovoce má celou řadu odrůd, které můžou obsahovat až 80 g céčka ve 100 g dužniny. Krvavě rudé pomeranče mají červenou dužninu a chutnají poněkud trpčeji. K lisování šťávy se využívají běžné druhy.
Kumquaty
Nejmenší citrusové ovoce se používá do sladkých i slaných pokrmů, například při pečení masa. Dužnina chutná sladkokysele, slupka je mírně trpká a obyčejně se při jídle neodstraňuje.
Vedle klasických kumquatů existují i další miniaturní druhy vzniklé křížením třeba s citrony nebo pomeranči, hybridy nazvané limequat a orangequat.
Mandarinky
Už pouhé čtyři mandarinky dodají tělu doporučenou denní dávku vitaminu C. Obvykle se jedí syrové, bez tepelné úpravy. Chutnají mírně nakysle a mají semínka, více sladké a bez semínek jsou klementinky.
Tip: Velkou výhodou citrusů je, že jsou tvořeny především vodou, obsahují tedy minimum kalorií. Jen pro představu, mandarinka má kolem 40 kcal, pomeranč asi 60 kcal a taková šťáva z citronu je prakticky zanedbatelná. Pokud konzumujete celý plod, nikoli jen šťávu, dostanete do sebe i solidní množství vlákniny, která funguje jako čistič střev a dokáže dobře zasytit.
Limety
Limetková šťáva a kůra se používá k dochucování dezertů a moučníků, ale i masových pokrmů. Plody mají jemnější chuť než citrony, ale zároveň také méně vitaminu C. Je třeba je uchovávat v chladu.
























