Citrony, mandarinky, kumquaty. Citrusy jsou tajnou hvězdou zimního jídelníčku

Autor:
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

I když v našich končinách je zima, co se týká nabídky čerstvého ovoce skromnější, hodně zachraňují citrusy z dovozu. Jak využít šťavnaté citrony, mandarinky, pomeranče a další plody v kuchyni a proč na ně v chladném období roku vsadit?
Ilustrační snímek

Citrusové ovoce je nejen chuťově skvělé, ale také nám v časech respiračních infekcí poskytne i vitamin C, vlákninu a minerály. Céčko se kromě podpory imunity zaslouží o lepší spalování tuků a také podpoří tvorbu kolagenu, který zpevní pojivové tkáně. Najdete v něm ale například i vitaminy skupiny B, které příznivě působí na nervovou soustavu a celkový metabolismus.

Citrusy rovněž chrání buňky před oxidativním stresem spojeným s řadou závažných chorob. Takže shrnuto a podtrženo, jsou nejenom chutné a zdravé, ale hlavně jsou v nejchladnějším období roku vaším vítaným parťákem a skutečným životabudičem.

Kromě toho, že je lze sníst zasyrova, uplatní se při pečení v kuchyni, vyrábějí se z nich džusy, používají se k ochucení šťáv či koktejlů. Zpracovávají se do marmelád a džemů. Jejich kůra krásně voní, dá se usušit a připravuje se z ní čaj. Prima pochoutkou bude i kandovaná citrusová kůra.

Citrony vypěstované v botanické zahradě jsou prý chutnější a sladší než ty ze...

Citrony

Čím tenčí mají citrony slupku, tím více nabízejí šťávy, která dovede svou kyselostí příjemně ochutit pikantní pokrmy, moučníky i dezerty. Citrony, stejně jako ostatní druhy citrusového ovoce, jsou vskutku bohaté na vitamin C. Éterické oleje z citronové kůry budou zase zdrojem svěží vůně.

Tip: Pokud vám zbude šťáva z citrusových plodů, nalijte ji do zásobníku na led a dejte zamrazit, kostky si pak můžete házet třeba do čaje pro oživení chuti.

Grep je ideální ovoce při dietě (ilustrační fotografie)

Grapefruity

Grep vznikl křížením pomeranče a pomela. Má v sobě hodně céčka a některé ze skupiny vitaminů B. Plody s červenou dužninou bývají sladší a chutnají lahodněji než ty bílé, protože mají méně hořčin. Skýtají i lykopen, který chrání buňky před volnými radikály.

Pomeranče nebyly primárně určené na fresh, přesto z nich vymačkaná šťáva o...

Pomeranče

Toto oblíbené ovoce má celou řadu odrůd, které můžou obsahovat až 80 g céčka ve 100 g dužniny. Krvavě rudé pomeranče mají červenou dužninu a chutnají poněkud trpčeji. K lisování šťávy se využívají běžné druhy.

Kumkvat

Kumquaty

Nejmenší citrusové ovoce se používá do sladkých i slaných pokrmů, například při pečení masa. Dužnina chutná sladkokysele, slupka je mírně trpká a obyčejně se při jídle neodstraňuje.

Vedle klasických kumquatů existují i další miniaturní druhy vzniklé křížením třeba s citrony nebo pomeranči, hybridy nazvané limequat a orangequat.

Mandarinka

Mandarinky

Už pouhé čtyři mandarinky dodají tělu doporučenou denní dávku vitaminu C. Obvykle se jedí syrové, bez tepelné úpravy. Chutnají mírně nakysle a mají semínka, více sladké a bez semínek jsou klementinky.

Tip: Velkou výhodou citrusů je, že jsou tvořeny především vodou, obsahují tedy minimum kalorií. Jen pro představu, mandarinka má kolem 40 kcal, pomeranč asi 60 kcal a taková šťáva z citronu je prakticky zanedbatelná. Pokud konzumujete celý plod, nikoli jen šťávu, dostanete do sebe i solidní množství vlákniny, která funguje jako čistič střev a dokáže dobře zasytit.

ilustrační snímek

Limety

Limetková šťáva a kůra se používá k dochucování dezertů a moučníků, ale i masových pokrmů. Plody mají jemnější chuť než citrony, ale zároveň také méně vitaminu C. Je třeba je uchovávat v chladu.

Které citrusy jsou vaše nejoblíbenější?

celkem hlasů: 65
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 10. května 2025. Anketa je uzavřena.
Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.