Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit obyčejný den ve sladký okamžik. Voní po dětství, po babiččině koláči a po podzimu, který se právě usadil za okny. Jak do svých receptů dovedou zakomponovat české jablko známé foodblogerky?
Část 1/3
Tereza Olbrichtová

Tereza Olbrichtová:@tereza_olbrichtova

Tereza je cukrářka a spisovatelka, jejíž jméno se výrazněji objevilo ve světě cukrářství, když se umístila mezi TOP 3 nejlepšími cukráři v soutěži Peče celá země 2024. Věří, že si toto umístění vysloužila především svými originálními nápady i recepty.

Se sestrou Bárou píší gastro detektivky, aktuálně vychází knížka Pískej konec. Také vymýšlí vlastní recepty na sociální sítě i na cukrářské kurzy, kde s nadšením dává novou tvář slavným i méně známým moučníkům a dezertům. Více na jejím blogu.

Terezo, jakou roli hrají jablka ve vaší podzimní kuchyni?
Naprosto nezbytnou. Jablka miluji do salátů, ke kuřeti, samozřejmě do všech sladkých receptů nebo jen večer na gauč k televizi. Ráda si kupuji i čerstvý mošt nebo sušená jablíčka, kterým se u nás říká křížaly.

Jaký je váš oblíbený jablečný trik nebo tip?
Pokud jablíčka rozkrojíte, posypete cukrem a dáte na 20 minut do trouby, nádherně změknou a zkaramelizují. Vy je pak můžete rozmixovat do lahodného pyré nebo použít jako náplň do oblíbeného dezertu.

S jakými surovinami se jablka podle vás nejlépe kombinují?
Já jsem v tomhle zastánce tradičních českých chutí. Kombinace jablek, skořice a vlašských ořechů je podle mě nepřekonatelná, takže takové kynuté koláče s tvarohem a výše zmíněnou kombinací je nezbytnost každého podzimu.

Recepty s vůní skořice, hřebíčku i kardamomu. Dýňové hvězdy sociálních sítí

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

29. listopadu 2025

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

28. listopadu 2025

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

27. listopadu 2025

Citronovo-banánový chlebík

Citronovo-banánový chlebík

Lehké

45 min

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

26. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.