Hrušky jako most mezi tradicí a inovací. Podzimní recepty podle foodblogerů

Zatímco jablka na podzim strhávají veškerou pozornost, hrušky tiše dozrávají. A právě v tom je jejich kouzlo. Jsou nenápadné, ale s nečekaně pestrým charakterem. V kuchyni zvládnou všechno od michelinského dezertu po domácí povidla. A když se o ně začnete zajímat víc, zjistíte, že jsou symbolem klidu a jednoduchého luxusu. Podívejte se, jak si s tímto skvělým ovocem rozumí známí foodblogeři.
Část 1/5
Pavel Berky

Pavel Berky @berkyofficial

Můžete ho znát z kulinární show MasterChef Česko, kde skončil už před pěti lety na 3. místě. Od té doby se Pavel Berky etabloval ve známého foodblogera s více jak půl milionem sledujících na sociálních sítích.

Vede kurzy vaření, pořádá vlastní degustační večeře, je autorem oceňované kuchařky, ze které je i recept na pošírovanou hrušku, který najdete v tomto článku. Má za sebou také televizní pořady o vaření a v neposlední řadě pravidelně natáčí a sdílí recepty na své sociální sítě a blog.

Pavle, používáte hrušky častěji ve sladkých, nebo slaných receptech?
Spíše ve sladkých. Často je používám i v receptech, kam třeba primárně patří jablka – pokrm tím získá zase trošku jiné, odlišné chutě, přitom ale dost podobné.

Myslíte si, že se hrušky dají využít i v moderní gastronomii, nebo jsou spíše tradiční surovinou?
Určitě se dají využít i v moderní gastronomii. Ba naopak mám pocit, že ve vyšší gastronomii je teď v kurzu návrat ke starým známým či dokonce zapomenutým surovinám. Často se ale při jejich zpracování využívají v kontrastu moderní způsoby přípravy, které tehdy nebyly známé nebo možné. Vznikají tak zajímavá jídla plná známých chutí s moderním přesahem, která strávníka, hlavně pak v zážitkových restauracích, často překvapí.

Jste spíš tým jablka, nebo tým hrušky?
Tým hrušky. Mám pocit, že mají lehce zajímavější a sofistikovanější hloubku chutí. Ale zároveň miluji i práci s jablky. Je to taková jednoduchá vděčná surovina, kterou nikdo nepohrdne.

Připravujete si doma hruškové kompoty, čatní nebo marmelády? Máte nějaké vychytávky?
To je dobrá otázka, protože my jsme před pár měsíci koupili starý statek v jižních Čechách a tohle byl jeden z důvodů. Máme v plánu tohle všechno pěstování a zpracovávání plodů ze zahrady, ale zatím tak daleko ještě nejsme. Takže sám budu ještě v tomto ohledu sbírat rady a tipy zkušenějších a věřím, že si najdu své vychytávky, o které se třeba za pár let s vašimi čtenáři také rád podělím.

25. června 2021

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

29. listopadu 2025

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

28. listopadu 2025

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

27. listopadu 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Citronovo-banánový chlebík

Citronovo-banánový chlebík

Lehké

45 min

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

26. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.