Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství

Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak čas hodování prožívají ti, kteří nás inspirují svou tvorbou? A jaké slané recepty doporučují na sváteční stůl?
Část 1/4
Martin Škoda

Martin Škoda velikonoční polévka šmigrustovka

Martin Škoda je český kuchař a autor kuchařek, který s vařením začal už v osmi letech. „Odjakživa jsem rád jedl a trávil čas v kuchyni s rodiči nebo babičkami. Okukoval jsem, ochutnával a občas i něco ‚vylepšil‘ – rozuměj překořenil. Právě zkoušením se člověk nejvíc naučí, jsem kuchař samouk,“ říká.

Už v sedmnácti letech vydal svou první kuchařku Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby, která propojila vaření s hudbou. Kniha získala ocenění za 3. nejlepší prvotinu světa na Gourmand World Cookbook Awards a Martin se tehdy stal nejmladším autorem kuchařky v Česku.

Máme pro vás spoustu dalších velikonočních receptů. Vyzkoušíte je?

V roce 2016 následovala druhá kuchařka Škoda nevařit 2: Kuchařka plná akce, která si vysloužila ocenění Unie grafického designu za nejkrásnější knihu roku. Martin se také objevil v několika televizních pořadech, například Hrdina kuchyně či Grill Hunters.

V roce 2018 se dostal do prestižního žebříčku 30 pod 30 časopisu Forbes, který oceňuje mladé úspěšné Čechy. Aktivně se věnuje propagaci kvalitního jídla a vaření jako životního stylu – pořádá kurzy, natáčí videa na sociální sítě a vystupuje na gastronomických akcích.

Rád propojuje tradiční recepty s moderními technikami a inspiruje mladší generace k objevování gastronomie. Českou kuchyni vnímá jako elegantní a moderní, zaslouží si podle něj víc než jen tradiční knedlíky třikrát jinak. Martinovy recepty najdete i na instagramovém profilu @martin_skoda.

Martine, co máte na Velikonocích nejraději?
Většinou hezké počasí a chvíle s rodinou. I když upřímně – často je to poslední roky u mě spíš ve znamení práce, protože Velikonoce v gastronomii znamenají vaření, gril, lidi, akce... Takže letos to opět oslavím s kleštěmi v jedné ruce a kusem masa v druhé.

Máte nějaký oblíbený rituál nebo zvyk, který dodržujete každé Velikonoce?
Ano – dát si panáka dobré pálenky. Takový malý velikonoční restart systému. Jako děti jsme pletli pomlázky a chodili koledovat, ale s tím, že už nějaký čas nebydlím v rodné Soběslavi, se to postupně změnilo. V posledních letech jsou pro mě Velikonoce spíš pracovní období – někdy ale přijdou i chvíle, kdy se dá vyrazit do světa a poznat, jak se tyhle svátky slaví jinde. Třeba ve Španělsku je to moc pěkné. Na tradice si tam opravdu potrpí.

Jaká pochutina nesmí ve vaší kuchyni o Velikonocích chybět?
Máslo. Všechno je lepší s máslem. A pak samozřejmě vajíčka. Protože co jiného by člověk barvil (v případě mé babičky nebo mamky), loupal, nadrobno nakrájel a pak šoupnul do luxusní vajíčkové pomazánky, v mém případě, a namazal na dobrý kváskový chleba?

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

29. listopadu 2025

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

28. listopadu 2025

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

27. listopadu 2025

Sledujte Adventní kalendář 2025 a vyhrajte každý den nový dárek
Sledujte Adventní kalendář 2025 a vyhrajte každý den nový dárek

Oslavte letošní svátky s eMiminem. Přichystali jsme pro vás na každý den nové výhry, kterými můžete rozmazlit sebe nebo je nachystat pod stromeček...

Citronovo-banánový chlebík

Citronovo-banánový chlebík

Lehké

45 min

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

26. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.