Rostlinná kuchyně není jen trend. Veganské tipy od známých foodblogerek

Stále víc lidí zkouší vařit bez masa a živočišných produktů a veganství se stává způsobem, jak jíst vědoměji i pestřeji. Rostlinná strava hraje první ligu – ať už jde o chuť, kreativitu nebo přínos pro zdraví. A právě proto jsme oslovili tří foodblogerky, které jí holdují. Nechte se inspirovat a možná zjistíte, že veganské vaření není o omezování, ale naopak o objevování nových možností.
Část 1/3
Terezie Guha

Terezie Guha @terezka_v_kuchyni

Vaření, ochutnávání a zkrátka jídlo obecně je Terezie obrovská vášeň už od dětství a již nějaký ten pátek pro své sledující na Instagramu tvoří rostlinné recepty plné chutí, vůní a barev. Ve své kuchyni se snaží ukázat a dokázat, že rostlinná jídla si může zamilovat úplně každý a věří, že si na takových receptech pochutná vegan, vegetarián i zarytý masožravec.

Žije v Praze se svým manželem a zachráněnou čtyřnohou Pejskou (aka Agi), kterou našli v Řecku jako malé štěně. Kromě jídla sdílí na svém Instagramu inspiraci na šetrnou módu a domácnost, kulturní tipy, střípky z života a dobrodružné cesty obytnou dodávkou ve které čas od času křižují Evropu.

Terezie, co vás přivedlo k vaření veganských jídel?
K rostlinnému stravování jsem došla postupně, a to hlavně z etických a enviromentálních důvodů. Když jsem zjistila, jak pestrá jídla se dají vytvořit z čistě rostlinných produktů, jen mě to utvrdilo, že tahle cesta je správná.

Jaké jsou vaše oblíbené suroviny nebo triky v kuchyni?
Nebát se experimentovat s chutěmi i texturou. Já vždycky říkám, že uvařené kuře bez soli by také nikomu nechutnalo a stejně je to třeba i s tofu. Stačí se jen naučit, jak ho správně zpracovat, dochutit a pochutná si skoro každý.

Vnímáte v poslední době větší zájem o rostlinnou kuchyni? Mění se i vaše publikum?
Já v to doufám. Myslím, že lidé čím dál tím víc zjišťují, že maso (případně živočišné produkty obecně) nemusí mít nutně na talíři třikrát denně a že existuje plno snadných a skvělých rostlinných jídel. Snažím se jít příkladem a svými recepty dokázat, že rostlinná strava je normální a může chutnat úplně každému.

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Makové hvězdičky

Makové hvězdičky

Střední

45 min

Toto vánoční cukroví bude vypadat na talíři božsky.

Linecké cukroví i vanilkové rohlíčky. Nejlepší cukroví podle foodblogerů

Oříškové rohlíčky

Advent i Vánoce si málokdo dokáže představit bez vůně čerstvě upečeného cukroví. Nejoblíbenější klasikou, která se rok co rok objevuje na našich talířích, je linecké cukroví a jemné rohlíčky. Ačkoli...

4. prosince 2025

Kapustičkový buřtguláš

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

29. listopadu 2025

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Sledujte Adventní kalendář 2025 a vyhrajte každý den nový dárek
Sledujte Adventní kalendář 2025 a vyhrajte každý den nový dárek

Oslavte letošní svátky s eMiminem. Přichystali jsme pro vás na každý den nové výhry, kterými můžete rozmazlit sebe nebo je nachystat pod stromeček...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

28. listopadu 2025

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.