Pizza není jen obyčejná placka. Jídlo, které změnilo svět a stalo se ikonou

Autor:
Snad žádný objev v kulinární historii nebyl tak zásadní jako „vynález“ pizzy. V nějaké podobě se placka z těsta s rozličnými ingrediencemi peče na celé zeměkouli, ale ta pravá italská je prostě nejvíc. Milují ji děti i dospělí a často také vyvolává kontroverze. Například, jestli na ni patří, nebo nepatří ananas.
Část 1/3
Ilustrační snímek

Jak to všechno začalo

Prosté placky z chlebového těsta zřejmě připravovali naši předkové už od doby neolitu. Předchůdcem dnešní pizzy byla zřejmě focaccia, která se pekla ve starověkém Římě. Ale stopy vedou také do Řecka nebo na Pyrenejský poloostrov.

V 16. století byla chlebová placka označovaná jako pizza v Neapoli pokládána za pokrm chudých. Teprve když Španělé dovezli z Ameriky do Itálie semínka rajčat, začala pochoutka pomalu nabírat dnešní podobu. Tak vznikl pokrm, na který dnes nedáme dopustit a dáváme si ho v letu na zastávce autobusu cestou do práce, doma na gauči i v restauraci při slavnostní příležitosti.

V Neapoli přišla na svět i nejslavnější pizza Margherita, jež nese název po italské královně stejného jména Markétě Savojské, pro kterou údajně zdejší kuchař Rafaelle Esposito v červnu 1889 vytvořil pizzu v národních barvách. Bylo na ní jen rajčatové sugo, sýr a bazalka.

Z Itálie se pizza spolu s přistěhovalci z Evropy přeplavila do Ameriky, kde si zejména ve 20. století získala velkou oblibu. Kromě té pravé italské se tam peče i jakási slaná buchta po americku, která vyhovuje chuti a vkusu určité části obyvatel kontinentu.

Pizza se tak stala spolu s hot dogem hitem fast foodu, ale posléze se začala prodávat domů v mražené podobě, americké hospodyňky také uvítaly nabídku firem, které přišly s chlazeným předpřipraveným těstem.

Vstoupit do diskuse (18 příspěvků)

Nejčtenější

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Makové hvězdičky

Makové hvězdičky

Střední

45 min

Toto vánoční cukroví bude vypadat na talíři božsky.

Linecké cukroví i vanilkové rohlíčky. Nejlepší cukroví podle foodblogerů

Oříškové rohlíčky

Advent i Vánoce si málokdo dokáže představit bez vůně čerstvě upečeného cukroví. Nejoblíbenější klasikou, která se rok co rok objevuje na našich talířích, je linecké cukroví a jemné rohlíčky. Ačkoli...

4. prosince 2025

Kapustičkový buřtguláš

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

29. listopadu 2025

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

28. listopadu 2025

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.