Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla

Autor:
Všimli jste si? Jídlo už dávno není základní potřebou pro naše přežití, ale stalo se koníčkem, zálibou, nebo dokonce vášní. A právě tak k němu přistupují foodies, tedy lidé, kteří mu propadli natolik, že za ním cestují přes půl světa a vynakládají spoustu peněz na to, aby si skvěle pochutnali. Chcete mezi ně patřit i vy?
Část 1/4
Ilustrační snímek

Cestujte za jídlem

Gastrovýlety jsou nejlepším způsobem, jak ochutnat lokální speciality přímo tam, kde vznikly a kde se tradičně léta připravují. Myslete na to při plánování dovolené, ale i víkendových poznávacích cest po Česku.

Kromě hodnocení na sociálních sítích nebo digitálních mapách, podle kterých se řídí mnoho začínajících i zkušených foodies, ale které mohou být značně zavádějící, vyzkoušejte doporučení místních. Zeptejte se taxikáře, který vás poveze z letiště, prodavačky v butiku nebo pokladní z muzea, kam oni sami nejraději chodí jíst. Otevřou se tak před vámi netušené možnosti poznat skutečnou domácí kuchyni, ne jen pasti na turisty.

Levandulové klobásy, tvarůžkové kremrole, krnovský gyros. Blogerka zkouší chutě Česka

Před odjezdem na výlet nebo dovolenou pátrejte po tom, čím je daná destinace populární, a sepište si dopředu seznam toho, co chcete ochutnat. Můžete se také přidat do skupin na sociálních sítích, které sdružují cestovatele a milovníky jídla, tam můžete objevit neskutečné poklady. Nechte si proto na cestách také prostor pro překvapení a improvizaci. Ty nejlepší chuťové zážitky často bývají výsledkem náhody.

Tip: Státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism letos uzavřela tříletou smlouvu s francouzskou společností Michelin, která vydává průvodce po restauracích Michelin Guide. Chce tak podpořit propagaci České republiky jako gastronomické destinace a nalákat tak do českých gastropodniků nejen světové foodies a influencery, ale i turisty, kteří si potrpí na chuťové zážitky.

Vstoupit do diskuse (1 příspěvek)

Nejčtenější

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Makové hvězdičky

Makové hvězdičky

Střední

45 min

Toto vánoční cukroví bude vypadat na talíři božsky.

Linecké cukroví i vanilkové rohlíčky. Nejlepší cukroví podle foodblogerů

Oříškové rohlíčky

Advent i Vánoce si málokdo dokáže představit bez vůně čerstvě upečeného cukroví. Nejoblíbenější klasikou, která se rok co rok objevuje na našich talířích, je linecké cukroví a jemné rohlíčky. Ačkoli...

4. prosince 2025

Kapustičkový buřtguláš

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

29. listopadu 2025

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Otestujte s malými pasažéry stavebnice LEGO® DUPLO®
Otestujte s malými pasažéry stavebnice LEGO® DUPLO®

O Vánocích vyráží většina rodin za příbuznými a pětina z nich cestuje vlakem. Pro rodiče s malými dětmi může být taková cesta náročná – aktivní hra...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

28. listopadu 2025

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.