Kdo je foodie a jak se jím stát. Gastrotipy pro milovníky dobrého jídla

Autor:
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Všimli jste si? Jídlo už dávno není základní potřebou pro naše přežití, ale stalo se koníčkem, zálibou, nebo dokonce vášní. A právě tak k němu přistupují foodies, tedy lidé, kteří mu propadli natolik, že za ním cestují přes půl světa a vynakládají spoustu peněz na to, aby si skvěle pochutnali. Chcete mezi ně patřit i vy?
Ilustrační snímek

Cestujte za jídlem

Gastrovýlety jsou nejlepším způsobem, jak ochutnat lokální speciality přímo tam, kde vznikly a kde se tradičně léta připravují. Myslete na to při plánování dovolené, ale i víkendových poznávacích cest po Česku.

Kromě hodnocení na sociálních sítích nebo digitálních mapách, podle kterých se řídí mnoho začínajících i zkušených foodies, ale které mohou být značně zavádějící, vyzkoušejte doporučení místních. Zeptejte se taxikáře, který vás poveze z letiště, prodavačky v butiku nebo pokladní z muzea, kam oni sami nejraději chodí jíst. Otevřou se tak před vámi netušené možnosti poznat skutečnou domácí kuchyni, ne jen pasti na turisty.

Levandulové klobásy, tvarůžkové kremrole, krnovský gyros. Blogerka zkouší chutě Česka

Před odjezdem na výlet nebo dovolenou pátrejte po tom, čím je daná destinace populární, a sepište si dopředu seznam toho, co chcete ochutnat. Můžete se také přidat do skupin na sociálních sítích, které sdružují cestovatele a milovníky jídla, tam můžete objevit neskutečné poklady. Nechte si proto na cestách také prostor pro překvapení a improvizaci. Ty nejlepší chuťové zážitky často bývají výsledkem náhody.

Tip: Státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism letos uzavřela tříletou smlouvu s francouzskou společností Michelin, která vydává průvodce po restauracích Michelin Guide. Chce tak podpořit propagaci České republiky jako gastronomické destinace a nalákat tak do českých gastropodniků nejen světové foodies a influencery, ale i turisty, kteří si potrpí na chuťové zážitky.

Herec a znalec hospod Lukáš Hejlík, tvůrce Gastromapy

Sledujte známé foodies

Sociální sítě jsou špatný pán, ale mohou být skvělou inspirací v tom, co máte rádi. Zapátrejte a začněte sledovat domácí i zahraniční osobnosti z gastro světa, jejichž zkušenosti a nápady vám mohou být zajímavým vodítkem při poznávání nových restaurací, bister a kaváren.

O českých hospodách i generačních rozdílech. S gastronautkou nejen o jídle

Myslete také na to, že velká města jako Praha, Brno nebo třeba Ostrava jsou sice tradiční líhní pro mnohé velezajímavé gastronomické podniky, ovšem i na malém městě nebo na vesnici často objevíte neuvěřitelné kulinární perly, které vám vyrazí dech.

Krásné @litomerice_town mají další skvělý podnik, @kavarna.hlina . Skvělý zapečený sandwich s kimchi a kobliha. Report už brzo na FB #gastromapalukasehejlika, pak bude podnik v #GMLHapp.
#gastromapalukasehejlika
#kavarnahlina
#nainspekci
#litomerice

27. února 2025 v 21:46, příspěvek archivován: 7. března 2025 v 9:56

Příkladem mohou být řemeslné pekárny, originální bistra nebo třeba malé pražírny a kavárny, které navzdory vzdálenosti od center velkých měst nabízejí špičkovou kvalitu a skutečný zážitek. A právě při jejich hledání oceníte zkušenost těch, kdo za vás provádějí detailní průzkum terénu.

Kromě známého milovníka hospod a autora Gastromapy Lukáše Hejlíka doporučujeme třeba instagramové profily @tastymoravia, @czechfoodie, @tasteofprague či @foodloverbrno.

Restaurant Week

Navštěvujte festivaly a trhy

Jaro je na spadnutí a s ním se otvírají brány nejen oblíbených farmářských trhů, ale také se začínají plnit kalendáře akcí zaměřených na uspokojování chuťových pohárků svých návštěvníků. Nenechte si je ujít.

Cizincům Česko chutná, ale diví se, že se tu pije dopoledne, říkají průvodci

Jednou z akcí, které byste neměli minout, je Restaurant Week, který letos nově proběhne nejen v Praze a Brně, ale také v Ostravě a Plzni. Jarní edice oblíbeného festivalu poběží od 19. března do 13. dubna a zúčastní se jí přes osmdesát výjimečných restaurací. Rezervovat si své festivalové menu ale můžete už teď, místa rychle mizí.

‼️ Pssst… některé restaurace už téměr vyprodaly všechna místa ve večerních časech.

Je možné, že pár židlí ještě přidají, ale pokud zvažujete, že si v rámci @restaurantweek_cz zajdete na večeři, tak svou rezervaci již neodkládejte.

Jarní ResraurantWeek startuje 19. 3. ⏰

3 chody + dárek již od 490 Kč + rezervační poplatek 24 Kč

___
#Objednejte si rezervaci předem
#Sleva -70 Kč za vytvoření účtu na Restaurant-Week.cz
#Festival již v březnu!
#Originální‍‍ špičkové festivalové menu
#Vychutnejte si to neplýtvejte jídlem!
#Přihlašte se k našemu newsletteru slevy na váš e-mail

1. března 2025 v 9:03, příspěvek archivován: 7. března 2025 v 10:03

Heslem festivalu je letos podle organizátorů věta: „Buď foodie!“, chtějí totiž ukázat, že milovníkem jídla může být i ten, kdo neví, co je amuse bouche, proč jsou foie gras tak luxusní a jak má chutnat chobotnice.

Podle šéfky Restaurant Weeku Anny Grosmanové je cílem akce odstranit blok těm, kdo se bojí faux pas v restauraci. „Nevíte, jak se vyslovuje slovo braising? Nevadí, díky tomu, že jste si objednali prostřednictvím našeho webového portálu celé menu dopředu, můžete si všechny neznámé termíny vyhledat na webu a nemusíte se bát trapného momentu s číšníkem,“ říká.

Ilustrační snímek

Naučte se vařit

Další cestou, jak se dostat k výbornému jídlu a ochutnat pokrmy dříve nepoznané, je přihláška do kurzu vaření. Bývá to také skvělý dárek nebo třeba téma firemního teambuildingu, protože jídlo – jak víme – spojuje.

Kdo není zvědavý na socializaci s ostatními jídlomilci, ten se může v klidu domova a bez obav před veřejným zostuzením, když se dílo na první pokus zrovna nepovede, zanořit do hlubin internetu.

Spousty vyzkoušených receptů na sladké i slané pokrmy najdete na www.idnes.cz/recepty.

Vyzkoušet můžete i naši databázi desítek tisíc receptů na sladká i slaná jídla, rafinované masové pokrmy i jednoduché saláty, nápoje, dorty, jednohubky a mnoho dalšího. Recepty jsou rozděleny do sezon a můžete také využít funkce vyhledávání podle surovin, náročnosti, délky přípravy a mnoha dalších parametrů.

Objevujete rádi nová jídla a zajímavé podniky?

celkem hlasů: 35
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 16. května 2025. Anketa je uzavřena.
Vstoupit do diskuse (1 příspěvek)

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Citronovo-banánový chlebík

Lehké

45 min

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.