Dobrota z hor
Birnbrot, hruškový chléb, který pečou obyvatelé německého kantonu Graubünden ve Švýcarsku, spojuje kulinářskou tradici s chutí Alp. V minulosti byl chlebem chudých horalů, kteří se živili především chovem dobytka. Obilí na chleba, které se pěstovalo v nížinách, pro ně bylo drahé, a proto mouku nastavovali sušenými hruškami.
Postupem času začali přidávat ještě další přísady, až vznikl výborný chléb s bohatou kořenitou vůní. Dnes se do něj kromě sušených hrušek přidávají také rozinky, vlašské ořechy, fíky, pomerančová i citronová kůra a třešňová pálenka.
Vánoční cukroví z celého světa. Upečte si cookies nebo norimberské perníčky![]() |
Birnbrot skvěle chutná namazaný máslem ke kávě, třeba na snídani či svačinu, ale také v kombinaci s čerstvým sýrem. Peče se hlavně v období adventu a vánočních svátků a je součástí regionálních tradic. V obci Scuol v údolí Dolní Engadin je zvykem, že jej 26. prosince dívky dávají jako dárek svým nejoblíbenějším spolužákům. Zato jsou pak od nich pozvány k jízdě na saních.




















