Vánoční chleby napříč Evropou. Birnbrot, panettone nebo potica provoní svátky

Fotogalerie9

Panettone | foto: Shutterstock

Vánoce jsou časem, kdy se naše smysly rozplývají blahem. A co jiného k tomu přispívá víc než vůně čerstvě upečeného chleba provoněného kořením a kandovaným ovocem? Dali byste přednost sladkému panettone, ořechové potice nebo třeba pikantnímu birnbrotu? Tyhle unikátní speciality jsou totiž zážitkem pro všechny smysly.
Každý rok se v celé Itálii prodá zhruba 120 milionů kusů panettone, další...

Tajemství dokonalé chuti

Vánoce bez chleba zvaného panettone si asi nikdo v Itálii nedokáže představit. Pečivo pochází z Lombardie a na oslavu svátků se začalo vyrábět někdy v 16. století. Chléb s kopulovitým tvarem je obvykle dvanáct až patnáct centimetrů vysoký a symbolizuje rodinnou či přátelskou pospolitost.

Italky jej však pečou doma jen výjimečně. K vytvoření dokonalé pochoutky je totiž potřeba spousta času a trpělivosti. Samotný proces kynutí trvá několik dní – to aby byl chléb nadýchaný a lehký. Těsto se připravuje s máslem, vejci, s cukrem a mezi přísady patří i kandované ovoce, rozinky a citrusová kůra.

Panettone

Každý rok se v Itálii vyrobí na sto sedmnáct milionů kusů tohoto chleba a cukráři si recepty na něj i umění jeho výroby předávají z generace na generaci. V obchodech se pak kromě klasické verze objevují také moderní variace s čokoládou, malinami, krémem z mascarpone či z pistácií.

Panettone se výborně hodí ke sladkým horkým nápojům (ne ke kávě), k horké čokoládě, sladkému či slámovému vínu, případně k čerstvému ovoci. Před konzumací je dobré nechat jej alespoň jeden den ve vytopené místnosti. Bude měkčí a lépe se uvolní všechny jeho vůně. Italové si tradičně dávají slavnostně zabalený chléb panettone jako dárek, protože symbolizuje štěstí a prosperitu.

Když se stane, že jim po Vánocích zbyde, využijí ho na snídani. Chléb nakrájejí na kostičky a opečou na troše másla. V Miláně pak z bochníku konzumovaného o Vánocích odkládají vždy jednu porci a jedí ji až 3. února, na svátek svatého Blažeje, protože prý zahání bolesti v krku a nachlazení. Světec byl totiž původní profesí lékař.

Christopsomo

Znamení rodinné tradice

Řecko je pověstné svou pestrou a chutnou kuchyní, není tedy divu, že i tam si dávají o vánočních svátcích, kdy se připravují rozličné dobroty, na gastronomii záležet. Dva až tři dny před Štědrým dnem pečou hospodyňky christopsomo, dekorativní chléb, který je řeckými pravoslavnými věřícími považován za posvátný. Říká se, že přináší štěstí do domu, kde byl vyroben, proto Řekyně na jeho přípravu velmi dbají.

„Božský chléb“ je bohatě zdobený – dekorace z těsta představují zvířata, rostliny, ale taky profese jednotlivých členů rodiny nebo písmeno X, které v řečtině symbolizuje Krista. Christopsomo se připravuje z kynutého těsta, ovčího jogurtu, medu, olivového oleje, koření a pomerančové šťávy.

Další ingredience jako například mahlepi (koření ze semen stromu Prunus mahaleb, v Česku známého jako višeň turecká), sezamová semínka či fenykl se pak přidávají podle jednotlivých regionů. Před pečením se chléb vloží do kulaté formy a nahoře se ozdobí proužky ve tvaru byzantského kříže a vlašskými ořechy.

Na Štědrý den, který se v Řecku slaví 25. prosince, pak probíhá rituální lámání chleba. Nejstarší mužský člen rodiny přítomný u slavnostní tabule rozlomí bochník napůl a prozkoumá velikost obou kusů. Je-li větší ten, který drží v pravé ruce, bude příští rok dobrý a požehnaný pro všechny okolo stolu. Je-li menší, znamená to potíže a nesnáze. Bez ohledu na budoucnost si ale Řekové na christopsomu vždy pochutnají – hlavně na snídani nebo na svačinu.

Biskupský chlebíček s kandovaným ovocem a kokosem

Mikulášská pochoutka

Stejně jako ve většině Evropy slaví svátek svatého Mikuláše i v Německu. U té příležitosti se 6. prosince od středověku pekl v klášterech tzv. bischofsbrot neboli biskupský chlebíček. Název dostal podle svatého Mikuláše z Myry, biskupa v Lýkii (dnes Turecko), který byl mezi lidmi velmi oblíbený a štědře pomáhal chudým.

Dobrota je složená z těsta, rozinek, vánočního koření (skořice, hřebíček, muškátový oříšek, badyán, zázvor) a kandovaného či sušeného ovoce, které svými zářivými barvami symbolizuje vitráže kostelů a katedrál. Díky své výborné chuti se biskupský chlebíček rozšířil i za hranice Německa, třeba v USA je oblíbenou vánoční pochoutkou.

Tradičně se laskomina peče také v Česku, kde se často doplňuje čokoládovou polevou. V Anglii ji zase potahují marcipánem, fondánem nebo zdobí vydatnou vrstvou cukrové polevy. Biskupské chlebíčky ozdobené lístky cesmíny s bobulemi jsou pak krásnou dekorací vánočního stolu. Delikatesa s vysokým obsahem cukru a sladkého ovoce zůstává dlouho čerstvá a v chladu prý vydrží až tři měsíce.

Birnbrot

Dobrota z hor

Birnbrot, hruškový chléb, který pečou obyvatelé německého kantonu Graubünden ve Švýcarsku, spojuje kulinářskou tradici s chutí Alp. V minulosti byl chlebem chudých horalů, kteří se živili především chovem dobytka. Obilí na chleba, které se pěstovalo v nížinách, pro ně bylo drahé, a proto mouku nastavovali sušenými hruškami.

Postupem času začali přidávat ještě další přísady, až vznikl výborný chléb s bohatou kořenitou vůní. Dnes se do něj kromě sušených hrušek přidávají také rozinky, vlašské ořechy, fíky, pomerančová i citronová kůra a třešňová pálenka.

Vánoční cukroví z celého světa. Upečte si cookies nebo norimberské perníčky

Birnbrot skvěle chutná namazaný máslem ke kávě, třeba na snídani či svačinu, ale také v kombinaci s čerstvým sýrem. Peče se hlavně v období adventu a vánočních svátků a je součástí regionálních tradic. V obci Scuol v údolí Dolní Engadin je zvykem, že jej 26. prosince dívky dávají jako dárek svým nejoblíbenějším spolužákům. Zato jsou pak od nich pozvány k jízdě na saních.

Potica

S medem i klobásou

Slovinsko má čtyřiadvacet gastronomických regionů a čtyři stovky osobitých pokrmů, ale na Vánoce hraje prim potica, kterou tamní hospodyňky připravují už od 17. století.

Dříve se podle velikosti a náplně dalo odhadnout společenské postavení lidí, kteří ji pekli. Bohatí ji dělali s ořechy ve formě podobné bábovce, chudší používali do těsta méně dražších přísad, většinou jen bylinky.

Potica se totiž liší velikostí, tvarem a zejména náplní. Těch existuje přibližně osmdesát – například klasická ořechová, maková, tvarohová, medová nebo kokosová.

Používají se ovšem i slané ingredience jako sýr, slanina, škvarky, estragon či klobása. Náplně se zhotovují podle chuti a velikosti rodiny. Když se na Vánoce sejde dvacet členů, bývá potice šest různých druhů.

Připravovat tuhle laskominu ale vyžaduje spoustu času a trpělivosti. Některé ženy si na pečení dokonce berou den volna. Rozhodujícím faktorem pro zdárný proces výroby je totiž těsto, které musí několikrát vykynout, správný poměr mezi těstem a náplní a rolování. Úsilí se však vyplatí, protože potica symbolizuje sváteční čas, kdy se doma schází celá rodina. Vyvolává šťastné vzpomínky a přináší naději na dobrou budoucnost.

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Kapustičkový buřtguláš

Lehké

45 min

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.