Základní bramborové těsto

Lehké a vláčné bramborové těsto nabízí univerzální základ pro slané i sladké pokrmy, od knedlíků až po koláče.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

8 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    255 KCal

    12 %

    11 %

  • Energie

    1065 KJ

    12 %

    11 %

  • Sacharidy

    49,6 g

    56 %

    50 %

  • Vláknina

    3,8 g

    13 %

    13 %

  • Bílkoviny

    8,6 g

    14 %

    13 %

  • Tuky

    1,6 g

    2 %

    2 %

  • nasycené

    0,3 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Brambory ve slupce vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou, osolíme asi lžičkou soli a přivedeme k varu. Vaříme 20–30 minut do změknutí.
  2. Uvařené brambory slijeme a necháme zchladnout. Pak je oloupeme, odvážíme jedno kilo a nastrouháme je nahrubo. Přidáme mouku, vejce, špetku soli a zpracujeme těsto. Necháme ho asi pět minut odpočinout, ale ne déle, začalo by řídnout.
  3. Těsto rozdělíme na čtyři části. Z každé vyválíme váleček a ten nakrájíme na stejně velké díly/noky, které můžeme ještě dotvarovat. Noky vaříme ve vroucí osolené vodě 2–4 minuty, podle velikosti. Až vyplavou na hladinu, posbíráme je děrovanou lžící.
Autor:

Podobné recepty

Kapustičkový buřtguláš

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Uvařte si italské jídlo od základů.

Uzené s bramborovým knedlíkem a špenátem

Česká klasika, které nikdy neomrzí.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.