Základní bramborové těsto
Lehké a vláčné bramborové těsto nabízí univerzální základ pro slané i sladké pokrmy, od knedlíků až po koláče.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
255 KCal
12 %
11 %
-
Energie
1065 KJ
12 %
11 %
-
Sacharidy
49,6 g
56 %
50 %
-
Vláknina
3,8 g
13 %
13 %
-
Bílkoviny
8,6 g
14 %
13 %
-
Tuky
1,6 g
2 %
2 %
-
nasycené
0,3 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Brambory ve slupce vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou, osolíme asi lžičkou soli a přivedeme k varu. Vaříme 20–30 minut do změknutí.
- Uvařené brambory slijeme a necháme zchladnout. Pak je oloupeme, odvážíme jedno kilo a nastrouháme je nahrubo. Přidáme mouku, vejce, špetku soli a zpracujeme těsto. Necháme ho asi pět minut odpočinout, ale ne déle, začalo by řídnout.
- Těsto rozdělíme na čtyři části. Z každé vyválíme váleček a ten nakrájíme na stejně velké díly/noky, které můžeme ještě dotvarovat. Noky vaříme ve vroucí osolené vodě 2–4 minuty, podle velikosti. Až vyplavou na hladinu, posbíráme je děrovanou lžící.