Veronika Gruntová @_mama_z_gruntu
Na svém profilu Veronika ukazuje, že pěstování bez chemie, kváskové pečení i domácí zavařování nejsou jen pro naše babičky, ale patří i do moderní kuchyně. Na jejím blogu najdete články, e-booky, online kurzy i e-shop s domácími dobrotami, které vyrábí z ovoce a zeleniny z vlastní zahrady. Vše připravuje v malé domácí provozovně, v malých šaržích a ručně, s pečlivostí jako pro vlastní rodinu.
Veroniko, je zavařování pravidelná součást vašeho vaření?
Ano, zavařování je u mě pravidelnou součástí vaření. Každou sezonu zpracovávám to, co právě dozrává na zahradě nebo u místních pěstitelů, a plním tím spíž, ze které pak čerpáme celou zimu.
Máte nějaký oblíbený podzimní recept, který u vás doma nesmí každý rok chybět?
Ano, každý podzim u nás nesmí chybět pečený čaj, který v zimě krásně zahřeje a provoní celý dům, a také dýňová pomazánka. Tu mám ráda nejen na chleba, ale i jako rychlý základ omáčky na těstoviny.
Co je podle vás největší chyba, kterou lidé při zavařování dělají?
Za mě je největší chybou nepřipravit se předem – je třeba vyhradit si dostatek času a zkontrolovat, že mám všechny suroviny i koření. A pak také podcenění kvality – do sklenic patří jen zdravé ovoce a zelenina a vždy čisté sklenice a klidně i nová víčka. To je základ, aby se zavařeniny povedly a dlouho vydržely.
Máte nějaké „tajné tipy“ nebo triky, které usnadní zavařování nebo prodlouží trvanlivost?
Můj tip je umyté sklenice ještě sterilizovat v troubě nebo je umýt v myčce – je to rychlé, pohodlné a mám jistotu, že jsou dokonale čisté. Druhý tip, pokud vím, že směs budu nakonec stejně mixovat, vůbec se nezdržuji s krájením na malé a stejné kousky. Nakrájím hrušky, jablka nebo zeleninu jen nahrubo a nechám práci na mixéru. Ušetří to spoustu času i energie.
Vzpomínka na dětství i superpotravina. Jablko jako nekonečný zdroj inspirace![]() |




















