Podzim voní po hruškách, dýni a povidlech. Zavařovací sezona v režii blogerek

Podzim nabízí ideální příležitost proměnit sezonní úrodu v něco, co vás bude hřát u srdce i v lednu. Spolu se známými foodblogerkami přinášíme výběr receptů, které voní po skořici, badyánu a dlouhých víkendech strávených v kuchyni. Naučíte se, jak zkrotit dýni do slaného chutney, proč jsou hrušky ideální kandidáti na povidla a jak si doma zavařit švestky hned ve dvou variantách – nasladko i naslano.
Část 1/4
Jana Jakusová

Jana Jakusová @ceskazceska

Prostřednictvím webu a sociálních sítí připomíná Jana svým sledujícím krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Díky jejím příspěvkům si můžete připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.

Jano, je zavařování pravidelná součást vašeho vaření?
Na zavařování je u nás v rodině hlavní odbornice moje milá tchyně. V průběhu let jsem ale také získala zkušenost se zavařováním, například marmelád, sušených rajčat nebo chutney, ale většinu letních pokladů ve skleničce dostáváme hlavně od ní. A jsem za to moc ráda.

Máte nějaký oblíbený podzimní recept, který u vás doma nesmí každý rok chybět?
Oblíbených podzimních receptů máme spoustu. Ze sladkého mě jako první napadá úžasný kynutý koláč se švestkami a mákem, a ze slaného jednoznačně pečené kuře na jablkách a dýňové šulánky. Všechny tyto recepty najdete i na mém webu.

Co je podle vás největší chyba, kterou lidé při zavařování dělají?
Nejčastější chybou je špatná sterilizace. Pokud nejsou sklenice a víčka opravdu čisté, zavařenina dlouho nevydrží. Další chybou je snaha „odlehčit“ recept – ubrat cukr, ocet nebo sůl. Jenže právě ty konzervují. A nakonec: špatné skladování. Sklenice by měly být vždy na chladném a tmavém místě, ne vystavené světlu a teplu v kuchyni.

Máte nějaké „tajné tipy“ nebo triky, které usnadní zavařování nebo prodlouží trvanlivost?
Základem je pečlivá sterilizace sklenic – buď v troubě na 100 °C, nebo v myčce bez saponátu. Sklenice by měly být teplé, aby nepraskly při plnění. Víčka před zavařením jen lehce přitáhnu a dotahuji až po vychladnutí – to pomáhá vytvořit lepší vakuum.

Doporučuji také vytlačit vzduchové bubliny nožem nebo špejlí, a u marmelád třeba přidat lžičku rumu navrch – zabrání to plesnivění. U masa funguje zalití sádlem. Klíčový je i správný poměr cukru, soli nebo octa – ty přirozeně konzervují. Pomáhá i pár kapek citronové šťávy, zvlášť u zeleniny. A samozřejmě: tmavé, chladné místo a popsané sklenice.

Chuť končícího léta a hedvábný příslib podzimu. Ostružiny podle foodblogerek

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

29. listopadu 2025

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

28. listopadu 2025

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

27. listopadu 2025

Citronovo-banánový chlebík

Citronovo-banánový chlebík

Lehké

45 min

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

26. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.