Jana Jakusová @ceskazceska
Prostřednictvím webu a sociálních sítí připomíná Jana svým sledujícím krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Díky jejím příspěvkům si můžete připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.
Jano, je zavařování pravidelná součást vašeho vaření?
Na zavařování je u nás v rodině hlavní odbornice moje milá tchyně. V průběhu let jsem ale také získala zkušenost se zavařováním, například marmelád, sušených rajčat nebo chutney, ale většinu letních pokladů ve skleničce dostáváme hlavně od ní. A jsem za to moc ráda.
Máte nějaký oblíbený podzimní recept, který u vás doma nesmí každý rok chybět?
Oblíbených podzimních receptů máme spoustu. Ze sladkého mě jako první napadá úžasný kynutý koláč se švestkami a mákem, a ze slaného jednoznačně pečené kuře na jablkách a dýňové šulánky. Všechny tyto recepty najdete i na mém webu.
Co je podle vás největší chyba, kterou lidé při zavařování dělají?
Nejčastější chybou je špatná sterilizace. Pokud nejsou sklenice a víčka opravdu čisté, zavařenina dlouho nevydrží. Další chybou je snaha „odlehčit“ recept – ubrat cukr, ocet nebo sůl. Jenže právě ty konzervují. A nakonec: špatné skladování. Sklenice by měly být vždy na chladném a tmavém místě, ne vystavené světlu a teplu v kuchyni.
Máte nějaké „tajné tipy“ nebo triky, které usnadní zavařování nebo prodlouží trvanlivost?
Základem je pečlivá sterilizace sklenic – buď v troubě na 100 °C, nebo v myčce bez saponátu. Sklenice by měly být teplé, aby nepraskly při plnění. Víčka před zavařením jen lehce přitáhnu a dotahuji až po vychladnutí – to pomáhá vytvořit lepší vakuum.
Doporučuji také vytlačit vzduchové bubliny nožem nebo špejlí, a u marmelád třeba přidat lžičku rumu navrch – zabrání to plesnivění. U masa funguje zalití sádlem. Klíčový je i správný poměr cukru, soli nebo octa – ty přirozeně konzervují. Pomáhá i pár kapek citronové šťávy, zvlášť u zeleniny. A samozřejmě: tmavé, chladné místo a popsané sklenice.
Chuť končícího léta a hedvábný příslib podzimu. Ostružiny podle foodblogerek![]() |




















