Špenátový salát se slaninou a sýrem
Jednoduchý recept, který překvapí výraznou chutí a skvělou strukturou.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
287 KCal
13 %
12 %
-
Energie
1199 KJ
13 %
12 %
-
Sacharidy
2,8 g
3 %
3 %
-
Vláknina
1,7 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
10,6 g
17 %
16 %
-
Tuky
25,4 g
39 %
36 %
-
nasycené
8,9 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Špenát přebereme a odstraníme řapíky. Větší listy překrájíme nerezovým nožem. Můžeme je také rukama natrhat na menší kousky. Špenát vložíme do cedníku, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Listy vložíme do mísy, přidáme k nim několik kostek ledu a špenát necháme zkřehnout.
- Slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi ji rozškvaříme dozlatova a necháme vychladnout. Nivu nakrájíme na trojúhelníčky.
- Zálivka: Olivový olej, ocet, plnotučnou hořčici, špetku cukru, pepře a sůl vložíme do vyšší nádoby a ponorným šlehačem vše rozšleháme dohladka.
- Špenát přendáme do salátové mísy a promícháme se slaninou a nivou. Rozdělíme jej na talíře, přelijeme zálivkou a podáváme s topinkami.