Perkelt z vajec

Perkelt z vajec je nenáročná, ale překvapivě chutná klasika, hlavně na Slovensku nebo v Maďarsku.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 40 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    234 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    979 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    16,8 g

    19 %

    17 %

  • Vláknina

    4,8 g

    16 %

    16 %

  • Bílkoviny

    10,9 g

    17 %

    16 %

  • Tuky

    12,6 g

    19 %

    18 %

  • nasycené

    5,7 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Papriky omyjeme, rozkrojíme na poloviny, odstraníme semena a stopky a zbytek nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme dorůžova na lžíci másla. Pak přidáme rajský protlak, zamícháme, přidáme pokrájené papriky, krátce osmahneme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme.
  2. Ze zbylého másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní mletou papriku, zpěníme, zalijeme vodou a rozvaříme. Pak vmícháme paprikovou směs, kysanou smetanu, sůl a ještě 5 minut povaříme. Podle chuti opepříme bílým mletým pepřem.
  3. Vejce vaříme v mírně osolené vodě (aby nepopraskala) 8 minut natvrdo. Oloupeme je a ještě teplá rozkrojíme na poloviny. Na talíře dáme paprikovou omáčkou, posypeme nakrájenou čerstvou pažitkou a podáváme s těstovinami nebo pečivem.
Autor:

Podobné recepty

Kapustičkový buřtguláš

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Uvařte si italské jídlo od základů.

Uzené s bramborovým knedlíkem a špenátem

Česká klasika, které nikdy neomrzí.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.