Perkelt z vajec
Perkelt z vajec je nenáročná, ale překvapivě chutná klasika, hlavně na Slovensku nebo v Maďarsku.
Postup
- Papriky omyjeme, rozkrojíme na poloviny, odstraníme semena a stopky a zbytek nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme dorůžova na lžíci másla. Pak přidáme rajský protlak, zamícháme, přidáme pokrájené papriky, krátce osmahneme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme.
- Ze zbylého másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní mletou papriku, zpěníme, zalijeme vodou a rozvaříme. Pak vmícháme paprikovou směs, kysanou smetanu, sůl a ještě 5 minut povaříme. Podle chuti opepříme bílým mletým pepřem.
- Vejce vaříme v mírně osolené vodě (aby nepopraskala) 8 minut natvrdo. Oloupeme je a ještě teplá rozkrojíme na poloviny. Na talíře dáme paprikovou omáčkou, posypeme nakrájenou čerstvou pažitkou a podáváme s těstovinami nebo pečivem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
234 KCal
11 %
10 %
-
Energie
979 KJ
11 %
10 %
-
Sacharidy
16,8 g
19 %
17 %
-
Vláknina
4,8 g
16 %
16 %
-
Bílkoviny
10,9 g
17 %
16 %
-
Tuky
12,6 g
19 %
18 %
-
nasycené
5,7 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA