Ivana Růžičková @paniruzickova
Ivana Růžičková je ráda ve své kuchyni, ovšem baví ji také objevovat cizí chutě. Miluje kynuté těsto, ale makronky jsou pro ni výzva. Pod pokličkou u ní doma nejčastěji bublají klasické české omáčky a pokrmy, ale repertoár dokáže obohatit i o pokrmy z dalekých krajů.
Spolu s manželem paní Růžičková ctí tradice domácích zabijaček a špejlovat jitrnice či jelita je pro ni hračka. S úsměvem pak oblékne šaty a vyrazí do společnosti nebo za kulturou.
V kuchyni využívá sezonní suroviny, bylinky jí při vaření a pečení též nejsou cizí, prostě jako holka z dědiny přesně ví, co, kdy, kde a jak v kterou dobu roste, ať už na vlastní zahradě, nebo na poli, v lese či na louce. Ví, co sehnat u sousedů, klidně i přespolních, a neváhá oslovit či navštívit ani sousedy zahraniční.
S elegancí a pokorou k surovinám také uschovává do skleniček nejen ovoce a zeleninu, ale i ostatní dary, které nám příroda nabízí. Ivana píše i vlastní blog, kde se lze začíst do příběhů vždy zakončených receptem.
Ivano, patří ostružiny mezi vaše oblíbené druhy ovoce?
Ostružiny jsou pro mě symbolem babího léta. Mezi moje nejvíc top oblíbence v kuchyni zrovna nepatří, přesto jsou jídla, kam ostružiny velice ráda zakomponuji. Převážně jsou to jídla sladká, moučníky, buchty, zákusky, ve kterých jsou za mě ostružiny nenahraditelné a jedinečné. Třeba takové kynuté knedlíky plněné ostružinami, sypané tvarohem, polité máslem patří mezi lahůdky posledních prázdninových dnů.
Máte nějaký tip, jak zvýraznit jejich chuť?
Samy ostružiny ve mně vyvolávají pocit hebkosti a sametu, snad kvůli své temně fialové barvě, a tak mi k nim nejvíc lahodí vanilka. Jejich chuť lze podpořit citronem a třeba i levandulí. Většinou dám tak nějak na intuici a nebo si kombinace řeknu nahlas: lahodí-li uchu, budou ladit i chuťově. Nabízí se i rozmarýn – sice jsem ještě nezkoušela, ale vidím tuto kombinaci ve spojení s tmavým masem, ve formě dipu či omáčky.
Co pro vás znamená přelom léta a podzimu v kuchyni?
Tohle období, zvláště pak je-li slunečné, mám velice ráda. Spousta lidí podle mě předbíhá čas, nastavují se již do módu podzimu, a to je škoda. Babí léto, jak tomuhle přechodu můžeme říkat, nabízí spoustu výborných surovin pro použití v kuchyni. Chladná rána a večery volají po zahřátí a naproti tomu ještě teplý den a odpoledne můžeme využít pro lehčí jídla. V tento čas lze na maximum využít v kuchyni dýně, dále třeba červenou řepu, mrkev, brambory.
A navíc, je to čas zavařování a výroby zásob na zimu, jak z ovoce, tak zeleniny. Vůně povidel nebo pečeného ovocného čaje se line celým naším domem. Mimochodem ostružiny jsou součástí mého pečeného čaje. Dary z přírody, jako jsou třeba bezinky a šípky, mě též nenechávají chladnou a každoročně vyrábím bezinkový likér a šípkovou marmeládu. Přelom léta a podzimu je v mojí kuchyni voňavý, teplý, hebký, uklidňující a pozvolna se připravující na zahřívací a výživově hodnotnější pokrmy.
Když tvoříte recept, začínáte od suroviny, nálady nebo vzpomínky?
Nejdříve je surovina, od toho se u mě vše odvíjí. Pak se do toho vloží nálada, která dokáže někdy až dosti nehezky zhatit plány. A vzpomínky? Ty jdou ruku v ruce s náladou – buď máte chuť na něco wow, nového, progresivního, neotřelého, nebo se zhoupnete do melancholické nálady a vaříte, to co vám zadumaná mysl přihraje.
Sladce to jde i bez cukru. Zdravé a chutné dezerty podle foodblogerek![]() |




















