Chuť končícího léta a hedvábný příslib podzimu. Ostružiny podle foodblogerek

Když léto pomalu ztrácí na síle a dny začínají vonět podzimem, nastává čas ostružin. Toto temně fialové, sladkokyselé ovoce patří k nejpůsobivějším darům přírody – a zároveň k nejoblíbenějším surovinám mnoha cukrářů a kuchařů. Čtyři foodblogerky se s námi podělily o recepty, ve kterých právě ostružiny hrají hlavní roli. Tak dobrou chuť!
Část 1/4
Ivana Růžičková

Ivana Růžičková @paniruzickova

Ivana Růžičková je ráda ve své kuchyni, ovšem baví ji také objevovat cizí chutě. Miluje kynuté těsto, ale makronky jsou pro ni výzva. Pod pokličkou u ní doma nejčastěji bublají klasické české omáčky a pokrmy, ale repertoár dokáže obohatit i o pokrmy z dalekých krajů.

Spolu s manželem paní Růžičková ctí tradice domácích zabijaček a špejlovat jitrnice či jelita je pro ni hračka. S úsměvem pak oblékne šaty a vyrazí do společnosti nebo za kulturou.

V kuchyni využívá sezonní suroviny, bylinky jí při vaření a pečení též nejsou cizí, prostě jako holka z dědiny přesně ví, co, kdy, kde a jak v kterou dobu roste, ať už na vlastní zahradě, nebo na poli, v lese či na louce. Ví, co sehnat u sousedů, klidně i přespolních, a neváhá oslovit či navštívit ani sousedy zahraniční.

S elegancí a pokorou k surovinám také uschovává do skleniček nejen ovoce a zeleninu, ale i ostatní dary, které nám příroda nabízí. Ivana píše i vlastní blog, kde se lze začíst do příběhů vždy zakončených receptem.

Ivano, patří ostružiny mezi vaše oblíbené druhy ovoce?
Ostružiny jsou pro mě symbolem babího léta. Mezi moje nejvíc top oblíbence v kuchyni zrovna nepatří, přesto jsou jídla, kam ostružiny velice ráda zakomponuji. Převážně jsou to jídla sladká, moučníky, buchty, zákusky, ve kterých jsou za mě ostružiny nenahraditelné a jedinečné. Třeba takové kynuté knedlíky plněné ostružinami, sypané tvarohem, polité máslem patří mezi lahůdky posledních prázdninových dnů.

Máte nějaký tip, jak zvýraznit jejich chuť?
Samy ostružiny ve mně vyvolávají pocit hebkosti a sametu, snad kvůli své temně fialové barvě, a tak mi k nim nejvíc lahodí vanilka. Jejich chuť lze podpořit citronem a třeba i levandulí. Většinou dám tak nějak na intuici a nebo si kombinace řeknu nahlas: lahodí-li uchu, budou ladit i chuťově. Nabízí se i rozmarýn – sice jsem ještě nezkoušela, ale vidím tuto kombinaci ve spojení s tmavým masem, ve formě dipu či omáčky.

Co pro vás znamená přelom léta a podzimu v kuchyni?
Tohle období, zvláště pak je-li slunečné, mám velice ráda. Spousta lidí podle mě předbíhá čas, nastavují se již do módu podzimu, a to je škoda. Babí léto, jak tomuhle přechodu můžeme říkat, nabízí spoustu výborných surovin pro použití v kuchyni. Chladná rána a večery volají po zahřátí a naproti tomu ještě teplý den a odpoledne můžeme využít pro lehčí jídla. V tento čas lze na maximum využít v kuchyni dýně, dále třeba červenou řepu, mrkev, brambory.

A navíc, je to čas zavařování a výroby zásob na zimu, jak z ovoce, tak zeleniny. Vůně povidel nebo pečeného ovocného čaje se line celým naším domem. Mimochodem ostružiny jsou součástí mého pečeného čaje. Dary z přírody, jako jsou třeba bezinky a šípky, mě též nenechávají chladnou a každoročně vyrábím bezinkový likér a šípkovou marmeládu. Přelom léta a podzimu je v mojí kuchyni voňavý, teplý, hebký, uklidňující a pozvolna se připravující na zahřívací a výživově hodnotnější pokrmy.

Když tvoříte recept, začínáte od suroviny, nálady nebo vzpomínky?
Nejdříve je surovina, od toho se u mě vše odvíjí. Pak se do toho vloží nálada, která dokáže někdy až dosti nehezky zhatit plány. A vzpomínky? Ty jdou ruku v ruce s náladou – buď máte chuť na něco wow, nového, progresivního, neotřelého, nebo se zhoupnete do melancholické nálady a vaříte, to co vám zadumaná mysl přihraje.

Sladce to jde i bez cukru. Zdravé a chutné dezerty podle foodblogerek

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

29. listopadu 2025

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

28. listopadu 2025

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

27. listopadu 2025

Otestujte s malými pasažéry stavebnice LEGO® DUPLO®
Otestujte s malými pasažéry stavebnice LEGO® DUPLO®

O Vánocích vyráží většina rodin za příbuznými a pětina z nich cestuje vlakem. Pro rodiče s malými dětmi může být taková cesta náročná – aktivní hra...

Citronovo-banánový chlebík

Citronovo-banánový chlebík

Lehké

45 min

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

26. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.