Zapečená šunka s chřestem
Chřest je lahodná zelenina s velkým množstvím cenných minerálních látek, je bohatý zejména na draslík, vápník a hořčík. Ochutnejte ho v zapečeném stavu s výbornou šunkou.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
152 KCal
7 %
6 %
-
Energie
636 KJ
7 %
6 %
-
Sacharidy
2,9 g
3 %
3 %
-
Vláknina
1,5 g
5 %
5 %
-
Bílkoviny
18,6 g
30 %
27 %
-
Tuky
6,9 g
11 %
10 %
-
nasycené
3,8 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Chřest oloupeme škrabkou na zeleninu. Začínáme pod hlavičkou a loupeme směrem dolů. Dřevnatý konec odřízneme.
- Do většího hrnce nalijeme vodu, osolíme ji a přidáme citronovou šťávu. Vždy několik výhonků chřestu svážeme měkkým provázkem dohromady. Svazečky postavíme do hrnce tak, aby vrcholky vyčnívaly nad hladinu a vaříme 8 minut.
- Uvařený chřest vyjmeme a necháme okapat. Vždy 2 výhonky chřestu obalíme plátkem šunky a závitky naskládáme do pekáčku. Sýr nastrouháme nahrubo a závitky jím posypeme.
- Zapékáme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 5 minut dozlatova. Jako přílohu můžeme podávat pečené brambory s bylinkovým tvarohem.