Kristiana Ghiuri @cookingwithkristiana
Mít v dnešní době zdravý vztah k jídlu není snadné. Pro mnohé z nás je těžké se zorientovat v tom, co je opravdu zdravé a co není. I v té hromadě protichůdných informací se ale dá najít cesta rozumu, která nám ukáže, jak kombinovat kvalitní výživu a radost z jídla. A právě to vás na svém blogu Kristiana naučí.
Jídlo by podle ní nemělo být o nekonečném omezování; zdravý člověk nemusí jíst jen zrní a zeleninu. Rostliny by rozhodně měly být základem jídelníčku, ale nemusí být nudné, což často bývá handicapem veganské kuchyně. Kristiana sice není veganka, ale umí se vegansky stravovat tak, aby se na rostlinná jídla těšila, a to je její cíl. Stejně tak se pak těší na maso nebo na sladké.
Čemu se, ale obloukem vyhýbá jsou prefabrikáty všeho druhu, protože je jednoduše nepotřebujeme. Potřebujeme kvalitní lokální a sezonní suroviny – ty jsou odpovědí na to, co naše tělo opravdu potřebuje.
Jaké těsto na koláč preferujete – křehké, listové, bramborové nebo úplně jiné?
Abych pravdu řekla, vlastně nejsem vůbec fanoušek koláčových těst. U nás doma frčí maximálně tenká vrstva listového těsta, ale nejraději máme věci lehké, vzdušné a šťavnaté, bez hlušiny. A tou těsto často bývá. Recept, který zde sdílím, je tedy vlastně ztělesněním našeho koláčového maxima. Dělala ho už maminka, když jsem byla malá, a velmi ráda se k němu vracím. S vařeným bramborem, troškou másla a pažitkou je naprosto dokonalý.
Jak pracujete s tím, aby koláč nebyl moc suchý, nebo naopak „rozmáčený“?
Já se úplně vyhýbám konceptu koláčového těsta. V tomto případě náplň díky vajíčkům drží tvar podobně jako pudink nebo clafoutis a víc není potřeba.
Jaké další kombinace chutí vás na slaný koláč napadají?
Cibulový tarte tatin mě vůbec neuráží a dá se udělat i ve velmi zjednodušené variantě s listovým těstem. Skvěle by fungovala i mrkev nebo řepa, obě krásně karamelizují.
Připravujete raději slané, nebo sladké koláče?
Rozhodně sladké. Obecně jsou koláče moje guilty pleasure, ale vždycky musí být šťavnaté a plné spousty ovoce. Když myslíte, že to stačí, tak přidejte ještě jednou tolik.


















