Sarma - plněné zelné listy
Sarma je tradiční pokrm balkánské kuchyně, který spojuje jemně kořeněnou masovou náplň se zelnými listy.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
528 KCal
24 %
22 %
-
Energie
2207 KJ
24 %
22 %
-
Sacharidy
14,6 g
17 %
15 %
-
Vláknina
1,1 g
4 %
4 %
-
Bílkoviny
39,2 g
62 %
58 %
-
Tuky
34,1 g
52 %
49 %
-
nasycené
9,1 g
-
trans-mastné
0,6 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Zelné listy namočíme do vroucí vody s octem a krátce je povaříme. Cibuli usekáme a necháme zesklovatět na oleji. Vepřové a hovězí mleté maso smícháme v míse s cibulkou. Přidáme sůl, mletý pepř, lžičku mleté papriky a nevařenou rýži a dobře promícháme.
- Osm zelných listů rozložíme na prkénko a rozdělíme na ně masovou náplň s rýží. Listy přes ni přeložíme a zabalíme do úhledných balíčků.
- Do velkého kastrolu narovnáme na dno zbývající zelné listy a na ně dáme zelné závitky. Přidáme k nim kousky uzeného masa, bobkový list, celý pepř, zbylou mletou papriku a osolíme. Vše zalijeme vodou tak, aby byly závitky ponořené. Zatížíme je obráceným talířem, kastrol přiklopíme poklicí a vaříme na mírném plameni asi 75 minut. Podáváme s bramborovou kaší.