Sarma - plněné zelné listy

Sarma je tradiční pokrm balkánské kuchyně, který spojuje jemně kořeněnou masovou náplň se zelnými listy.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 100 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    528 KCal

    24 %

    22 %

  • Energie

    2207 KJ

    24 %

    22 %

  • Sacharidy

    14,6 g

    17 %

    15 %

  • Vláknina

    1,1 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    39,2 g

    62 %

    58 %

  • Tuky

    34,1 g

    52 %

    49 %

  • nasycené

    9,1 g

  • trans-mastné

    0,6 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Zelné listy namočíme do vroucí vody s octem a krátce je povaříme. Cibuli usekáme a necháme zesklovatět na oleji. Vepřové a hovězí mleté maso smícháme v míse s cibulkou. Přidáme sůl, mletý pepř, lžičku mleté papriky a nevařenou rýži a dobře promícháme.
  2. Osm zelných listů rozložíme na prkénko a rozdělíme na ně masovou náplň s rýží. Listy přes ni přeložíme a zabalíme do úhledných balíčků.
  3. Do velkého kastrolu narovnáme na dno zbývající zelné listy a na ně dáme zelné závitky. Přidáme k nim kousky uzeného masa, bobkový list, celý pepř, zbylou mletou papriku a osolíme. Vše zalijeme vodou tak, aby byly závitky ponořené. Zatížíme je obráceným talířem, kastrol přiklopíme poklicí a vaříme na mírném plameni asi 75 minut. Podáváme s bramborovou kaší.
Autor:

Podobné recepty

Kapustičkový buřtguláš

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Uvařte si italské jídlo od základů.

Uzené s bramborovým knedlíkem a špenátem

Česká klasika, které nikdy neomrzí.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.