Mangold gratinovaný s rokfórem

Tento pokrm podáváme s čerstvou francouzskou bagetou jako předkrm nebo rýží i jako lehké hlavní jídlo.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 50 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    382 KCal

    17 %

    16 %

  • Energie

    1597 KJ

    17 %

    16 %

  • Sacharidy

    5,8 g

    7 %

    6 %

  • Vláknina

    9,1 g

    30 %

    30 %

  • Bílkoviny

    17,0 g

    27 %

    25 %

  • Tuky

    30,2 g

    46 %

    43 %

  • nasycené

    19,0 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mangold očistíme a rozebereme na jednotlivé listy, které ještě rozdělíme na silnější část s řapíkem a jemné listové čepele. Obojí spaříme v osolené vodě - silnější části 5 minut, slabší části jen 2 minuty. Je možné použít oba druhy, které jsou u nás na trhu - žlutavě zelený mangold špenátový i červenofialový mangold rebarborový.
  2. Oblanšírované listy necháme okapat, pokrájíme je na menší kusy a vložíme do vymazané zapékací formy. Povrch posypeme nastrouhaným plísňovým sýrem (rokfór, případně můžeme nahradit nivou) a opatrně přelijeme šlehačkou.
  3. Zapékací nádobu vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a gratinujeme asi 20 minut.
Autor:

Podobné recepty

Kapustičkový buřtguláš

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Uvařte si italské jídlo od základů.

Uzené s bramborovým knedlíkem a špenátem

Česká klasika, které nikdy neomrzí.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.