Velikonoční mazanec

Naučte se upéct ten nejchutnější velikonoční mazanec.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 50 min

Ingredience

12 PORCE +

Těsto:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    296 KCal

    13 %

    12 %

  • Energie

    1238 KJ

    13 %

    12 %

  • Sacharidy

    41,8 g

    48 %

    42 %

  • Vláknina

    2,3 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    7,8 g

    12 %

    12 %

  • Tuky

    10,4 g

    16 %

    15 %

  • nasycené

    4,9 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka připravíme kvásek. Do zadělávací mísy prosejeme mouku se solí, přidáme žloutky, omyté rozinky, citronovou kůru, muškátový oříšek, vykynutý kvásek, vlažné mléko a vše lehce propracujeme.
  2. Na konec přidáme rozehřáté vlažné máslo a vypracujeme tužší těsto. Necháme kynout na teplém místě asi 60 minut.
  3. Z vykynutého těsta uděláme bochánek, který dáme na plech s pečicím papírem a necháme opět kynout asi 40 minut. Poté střed nastřihneme nůžkami do kříže, potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 25 minut.
Autor:

Podobné recepty

Pascha s kandovaným ovocem

Pascha se obvykle tvaruje do jehlanu nebo kvádru, symbolizujícího Kristův hrob.

Pascha s kandovaným ovocem

Tradiční velikonoční dezert pocházející z východní Evropy, který je oblíbený zejména v Rusku,...

Velikonoční mazanec

Jak na dokonalý mazanec? Tipy pro krásnou strukturu a vůni.

Mazanec s čokoládou a oříšky

Vylepšete váš velikonoční mazanec čokoládou a oříšky.

Tvarohový mazanec

Mazanec nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.