Velikonoční mazanec

Jak na dokonalý mazanec? Tipy pro krásnou strukturu a vůni.

Obtížnost

Střední

Vaření 60 min

bez kynutí

Ingredience

20 PORCE +

Rozpis na 2 mazance (cca 20 porcí):

Dokončení:

Postup

  1. Rozdrobené droždí smícháme se lžičkou krupicového cukru a polovinou vlažného mléka. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do jiné mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, vejce a žloutek, rozinky namočené v rumu, špetku soli, likér, citronovou kůru, vykynutý kvásek, zbytek vlažného mléka a vše propracujeme.
  3. Přidáme vlažné máslo a vypracujeme tužší těsto, které necháme asi hodinu kynout. Z těsta pak vytvoříme 2 bochánky, dáme je na vymazaný plech a necháme ještě asi 40 minut kynout.
  4. Středy nastřihneme nůžkami do kříže, bochánky potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě při 160 °C asi 40 minut.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    234 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    979 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    30,3 g

    34 %

    30 %

  • Vláknina

    1,9 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    6,1 g

    10 %

    9 %

  • Tuky

    9,0 g

    14 %

    13 %

  • nasycené

    3,8 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Pascha s kandovaným ovocem

Pascha se obvykle tvaruje do jehlanu nebo kvádru, symbolizujícího Kristův hrob.

Pascha s kandovaným ovocem

Tradiční velikonoční dezert pocházející z východní Evropy, který je oblíbený zejména v Rusku,...

Mazanec s čokoládou a oříšky

Vylepšete váš velikonoční mazanec čokoládou a oříšky.

Velikonoční mazanec

Naučte se upéct ten nejchutnější velikonoční mazanec.

Tvarohový mazanec

Mazanec nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.