Maková kynutá bábovka podle Lucie Pitrové Netolické

Kdo nemá rád mák, lze bábovku naplnit i tvarohovou nebo ořechovou náplň.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 40 min

Ingredience

1 PORCE +

Na těsto:

Na makovou nádivku:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    5034 KCal

    229 %

    210 %

  • Energie

    21062 KJ

    229 %

    210 %

  • Sacharidy

    582,5 g

    662 %

    582 %

  • Vláknina

    94,6 g

    315 %

    315 %

  • Bílkoviny

    154,9 g

    246 %

    228 %

  • Tuky

    200,4 g

    308 %

    286 %

  • nasycené

    61,1 g

  • trans-mastné

    1,9 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Nejprve uděláme kvásek. Ve vlažném mléce rozpustíme lžíci cukru, poté přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek. V dostatečně velké míse smícháme sypké suroviny (mouku, cukry, sůl), poté k nim přidáme žloutek a kvásek a začneme zpracovávat těsto. Během toho postupně přiléváme rozpuštěné máslo. Vypracované hladké těsto necháme vykynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  2. Dále připravíme náplň. Mléko přivedeme k varu a přisypeme mletý mák. Na mírném stupni směs chvilku povaříme. Nakonec přidáme oba cukry, skořici, rum, marmeládu a vše se promícháme.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny. Obě pečlivě propracujeme a rozválíme na 2 obdélníky (šířka obdélníku by měla být přibližně jako obvod bábovkové formy), na které rozprostřeme makovou nádivku a posypeme rozinkami namočenými v rumu. Poté smotáme jako štrůdl a vložíme do máslem vymazané formy na bábovku (pokud nemáme dvě formy na bábovku, můžeme druhé těsto vložit do jiné formy např. na biskupský chlebíček). Formy přikryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout ještě cca 30 minut.
  4. Pečeme prvních 10 min. na 200 °C a poté dopékáme na 180 °C dalších 30 min.
Autor:

Podobné recepty

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Měkké perníčky

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Citronovo-banánový chlebík

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Žloutkové obdélníčky s ořechy

Upečte si žloutkové obdélníčky s ořechy, které vás okouzlí svou jemností.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.