Maková kynutá bábovka podle Lucie Pitrové Netolické
Kdo nemá rád mák, lze bábovku naplnit i tvarohovou nebo ořechovou náplň.
Postup
- Nejprve uděláme kvásek. Ve vlažném mléce rozpustíme lžíci cukru, poté přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek. V dostatečně velké míse smícháme sypké suroviny (mouku, cukry, sůl), poté k nim přidáme žloutek a kvásek a začneme zpracovávat těsto. Během toho postupně přiléváme rozpuštěné máslo. Vypracované hladké těsto necháme vykynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Dále připravíme náplň. Mléko přivedeme k varu a přisypeme mletý mák. Na mírném stupni směs chvilku povaříme. Nakonec přidáme oba cukry, skořici, rum, marmeládu a vše se promícháme.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny. Obě pečlivě propracujeme a rozválíme na 2 obdélníky (šířka obdélníku by měla být přibližně jako obvod bábovkové formy), na které rozprostřeme makovou nádivku a posypeme rozinkami namočenými v rumu. Poté smotáme jako štrůdl a vložíme do máslem vymazané formy na bábovku (pokud nemáme dvě formy na bábovku, můžeme druhé těsto vložit do jiné formy např. na biskupský chlebíček). Formy přikryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout ještě cca 30 minut.
- Pečeme prvních 10 min. na 200 °C a poté dopékáme na 180 °C dalších 30 min.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
5034 KCal
229 %
210 %
-
Energie
21062 KJ
229 %
210 %
-
Sacharidy
582,5 g
662 %
582 %
-
Vláknina
94,6 g
315 %
315 %
-
Bílkoviny
154,9 g
246 %
228 %
-
Tuky
200,4 g
308 %
286 %
-
nasycené
61,1 g
-
trans-mastné
1,9 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Archiv Lucie Pitrové Netolické
Podobné recepty
Měkké perníčky
Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.