Jehněčí kotlety v bylinkové krustě s gratinovanými brambory

Gratinované brambory skvěle doplní jehněčí maso.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 85 min

bez marinování

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    588 KCal

    27 %

    24 %

  • Energie

    2460 KJ

    27 %

    24 %

  • Sacharidy

    42,5 g

    48 %

    42 %

  • Vláknina

    5,0 g

    17 %

    17 %

  • Bílkoviny

    17,4 g

    28 %

    26 %

  • Tuky

    37,6 g

    58 %

    54 %

  • nasycené

    17,4 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Jehněčí hřebínek očistíme, osolíme a dáme do mísy. Poklademe ho oloupanými na tenké plátky nakrájenými 2 stroužky česneku a omytými otrhanými lístky rozmarýnu. Zalijeme ho olivovým olejem a necháme marinovat 120 minut při pokojové teplotě.
  2. Brambory očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Zbylý česnek a cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. V hrnci svaříme smetanu s mlékem, česnekem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Brambory s cibulí navrstvíme do zapékací formy vyložené pečicím papírem a vymazané máslem. Vrstvení zakončíme brambory a zalijeme je rovnoměrně horkou smetanovou směsí. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut doměkka. Po upečení necháme 15 minut odpočinout.
  3. V mixéru rozsekáme toastový chléb, parmazán a zbylé opláchnuté bylinky na jemnou drť. Smícháme ji s máslem na kompaktní hmotu a mezi 2 kusy potravinářské fólie rozválíme na plát silný asi 4 mm.
  4. Maso vyjmeme z marinády, odstraníme česnek s rozmarýnem a na rozpálené pánvi s olejem ho opečeme asi 2 minuty z každé strany. Přendáme ho do pekáčku a na horní stranu masa (po celé délce) přitiskneme připravenou krustu. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 25 minut. Hřebínek vyndáme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 5 minut odpočinout. Pak ho rozkrájíme na jednotlivé kotletky. Podáváme s brambory a např. blanšírovanou zeleninou.
Autor:

Podobné recepty

Jehněčí hřbet s kroupami

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou

Výborný pokrm z jehněčího masa, na kterém si pochutná celá rodina.

Plněné jehněčí řízky

Křehké maso s náplní, která potěší vaše chuťové pohárky.

Plněný jehněčí hřbet

Jehněčí maso se nejčastěji podává v období Velikonoc.

Jehněčí kýta se špenátem a bramborovými noky

Šťavnaté maso a krémový špenát tvoří dokonalou dvojici pro sváteční tabuli.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.