Vykašlete se na nakupování. Radši si s přáteli upečte krocana a bavte se

Autor:
Konec listopadu se v posledních letech i v Evropě odehrává ve stylu amerického svátečního nadšení. Nepřehlédnutelný Černý pátek ovšem často zastiňuje tradičnější oslavu zvanou Den díkůvzdání, která se nekoná v kulisách chrámů nákupu, ale doma u stolu plného skvělého jídla a ve společnosti rodiny a přátel.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

I v případě, že vás na importované svátky zrovna neužije, můžete najít v zámořské tradici aspoň špetku inspirace. Vánoce jsou totiž ještě daleko a každá příležitost předvést své kulinární a hostitelské schopnosti se počítá. Navíc, při troše štěstí, zaplašíte při přípravách hostiny nutkavé myšlenky na předvánoční úklid nebo shánění dárků.

Kde se vzal Den díkůvzdání?

Původ americké tradice sahá až do počátku 17. století na území dnešního státu Massachusetts. Třídenní dožínková slavnost v kolonii Plymouth v roce 1621 tak byla zřejmě prvním americkým Dnem díkůvzdání (Thanksgiving Day).

Luxusní nedělní oběd skoro bez práce. Upečte si podzimní masovou pečeni

Otcové poutníci tehdy připluli ze zámoří a nepřivezli si s sebou dostatek potravin ani neměli čas obdělat půdu a zasít, takže mnoho lidí v zimě zemřelo. Indiáni z místního kmene Wampanoag na jaře naučili osadníky pěstovat obilí, kukuřici a další plodiny.

Ukázali jim také, jak v novém domově účinně lovit zvěř a ryby, a jak zpracovávat úrodu a plody, které jim dává příroda. Na konci žní pak společně oslavili úspěšný rok plný hojnosti, tedy „Thanksgiving Day“.

Krocan i tabbouleh

Den díkůvzdání se v USA slaví tradičně poslední čtvrtek v listopadu, jako dekorace se na připomenutí tradic používají snopy pšenice nebo kukuřice. U stolu se schází celá široká rodina, která se sjede ze všech koutů kontinentu i světa, a podává se obvykle pečený krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou, sladké brambory a dýňový či jablečný koláč zvaný páj.

Každá rodina má samozřejmě svoje chutě a tradice, takže na stole může být opravdu pestrá směsice dobrot. Kromě krocana se tam vyjímá třeba šunka, nebo jiné pečené maso, spousta zeleniny, omáček a pochopitelně i chléb, který byl pro osadníky jednou ze základních potravin nutných k přežití.

Dýně vládne podzimnímu vaření: zkuste vynikající koláč i špagety s liškami

Kosmopolitní povahu a pestré národnostní složení obyvatelstva USA dokládá i fakt, že kromě tradičních jídel se v mnoha rodinách podávají i méně tradiční pokrmy. Jak uvádí stránky Velvyslanectví USA v České republice, na slavnostním stole se objevuje třeba tabouleh (původně blízkovýchodní salát s bulgurem), kuskus (zeleninový pokrm se speciálními těstovinami pocházející ze severu Afriky) či tamales (pokrm ze Střední Ameriky tvoří balíčky z listů plněné kukuřičnou hmotou).

Když už se rodina sejde, slaví se hned několik dní, kromě hodování se také nakupuje (následuje přece Černý pátek), sleduje se americký fotbal nebo se podnikají výlety.

Prezident Spojených států prý každoročně ušetří jednoho nebo dva krocany, kteří neskončí na pekáči, ale v dětské zoo. Ovšem je to jen kapka v oceánu, neboť každý rok se při této příležitosti jen v USA objeví na stole zhruba 50 milionů krocanů.

Giving Tuesday

Protikladem k nákupnímu šílenství Černého pátku je Štědré úterý (Giving Tuesday), které letos připadá na 28. listopadu. Světový den dobrých skutků se připomíná už od roku 2012 a jeho cílem je povzbudit lidi, aby se zamysleli nad tím, jak mohou pomoci druhým. Kromě finanční nebo fyzické pomoci se také můžete zapsat do registru dárců kostní dřeně, darovat krev, vajíčka, sperma nebo třeba vlasy na výrobu paruk pro onkologicky nemocné.

Po Dni díkůvzdání následuje Black Friday neboli Černý pátek. Jedná se o marketingovou akci populární i u nás kvůli velkým slevám (i slevovým podfukům). Pro obchodníky je to z hlediska tržeb nejdůležitější den v roce.

Den díkůvzdání ovšem nemá jen nadšené příznivce. Někteří lidé, a nejen z řad původních obyvatel, vnímají tento svátek jako „národní den smutku“ a připomínají si bezpráví a násilí, ke kterému docházelo během kolonizace amerického kontinentu. Koneckonců celý listopad je národním měsícem kulturního dědictví domorodých Američanů (Native American Heritage Month).

Den díkůvzdání se tradičně slaví v rodinném kruhu, v poslední době se ovšem rozmohl trend tzv. Friendsgiving Day, kdy se tento výjimečný den promění v mejdan s přáteli. Tato transformace je čím dál populárnější a těší se oblibě nejen v USA, ale i v Evropě.

Chystáte se slavit Den díkůvzdání?

celkem hlasů: 153
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 1. listopadu 2024. Anketa je uzavřena.
Vstoupit do diskuse (9 příspěvků)

Nejčtenější

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Náročné

80 min

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Střední

30 min

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Lehké

40 min

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Střední

45 min

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Zkusili jsme virální recept na kebab. Chutná skvěle a je snadný jako facka

Ilustrační snímek

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen dochutíte, rozválíte a zabalíte do pečicího papíru. Výsledkem jsou tenké plátky připomínající vaši...

29. listopadu 2025

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Lehké

50 min

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Ilustrační snímek

Lehké

45 min

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Vánoční cukroví má bohatý příběh. Jak ho pekly naše babičky a jak my?

Ve spolupráci
Kuchyňské roboty značky SENCOR

Vánoce jsou časem tradic a rodinné pohody. S příchodem adventu začíná ta nejkrásnější, tvůrčí a sladká část vánočních příprav – pečení cukroví. Přestože v obchodech najdeme tisíce krabiček s hotovými...

28. listopadu 2025

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Střední

90 min

Uvařte si italské jídlo od základů.

Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny

Ilustrační snímek

Vůně skořice, medu a hřebíčku dokáže proměnit kuchyň v místo plné klidu a očekávání. Perníčky jsou jedním z nejtradičnějších symbolů českých Vánoc, ale za jejich kouzlem stojí mnohem víc než jen léty...

27. listopadu 2025

Citronovo-banánový chlebík

Citronovo-banánový chlebík

Lehké

45 min

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Makové recepty pro královský adventní stůl

Ve spolupráci
Adventní makové řezy od Dr.Oetker

Mák je naše modré zlato a o svátcích si zasloužíme hojnost! Zatímco drobné cukroví je základ, sváteční tabule potřebuje i ohromující dezerty, které voní tradicí. Přinášíme vám tři recepty, kde mák...

26. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.