Bulharský piroh se sýrem - banica

Tento tradiční piroh se sýrem je typický pro Bulharsko, Severní Makedonii a Srbsko.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

bez kynutí

Ingredience

12 PORCE +

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    426 KCal

    19 %

    18 %

  • Energie

    1784 KJ

    19 %

    18 %

  • Sacharidy

    40,7 g

    46 %

    41 %

  • Vláknina

    1,6 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    18,4 g

    29 %

    27 %

  • Tuky

    20,9 g

    32 %

    30 %

  • nasycené

    5,1 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V míse rozmícháme droždí se 125 ml vlažné vody a cukrem. Vejce rozkvedláme v hrnku se 125 ml vlažné vody. Mouku promícháme se lžičkou soli. Do mísy s droždím přilijeme rozkvedlaná vejce a přidáme osolenou mouku. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.
  2. Těsto rozdělíme na 5 dílů a každý rozválíme na ovál. Potřeme je polovinou rozpuštěného másla, posypeme rozdrobenou brynzou a stočíme do válečku.
  3. Nízkou kulatou formu vytřeme máslem a naplněné válečky do ní stáčíme směrem od středu k okraji formy. "Šnekový" koláč zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout.
  4. Vejce rozšleháme s vlažným mlékem a cukrem. Povrch vykynutého koláče potřeme zbylým máslem a zalijeme vaječnou směsí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Autor:

Podobné recepty

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Měkké perníčky

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Citronovo-banánový chlebík

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Žloutkové obdélníčky s ořechy

Upečte si žloutkové obdélníčky s ořechy, které vás okouzlí svou jemností.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.