Bulharský piroh se sýrem - banica
Tento tradiční piroh se sýrem je typický pro Bulharsko, Severní Makedonii a Srbsko.
Postup
- V míse rozmícháme droždí se 125 ml vlažné vody a cukrem. Vejce rozkvedláme v hrnku se 125 ml vlažné vody. Mouku promícháme se lžičkou soli. Do mísy s droždím přilijeme rozkvedlaná vejce a přidáme osolenou mouku. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.
- Těsto rozdělíme na 5 dílů a každý rozválíme na ovál. Potřeme je polovinou rozpuštěného másla, posypeme rozdrobenou brynzou a stočíme do válečku.
- Nízkou kulatou formu vytřeme máslem a naplněné válečky do ní stáčíme směrem od středu k okraji formy. "Šnekový" koláč zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout.
- Vejce rozšleháme s vlažným mlékem a cukrem. Povrch vykynutého koláče potřeme zbylým máslem a zalijeme vaječnou směsí. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
426 KCal
19 %
18 %
-
Energie
1784 KJ
19 %
18 %
-
Sacharidy
40,7 g
46 %
41 %
-
Vláknina
1,6 g
5 %
5 %
-
Bílkoviny
18,4 g
29 %
27 %
-
Tuky
20,9 g
32 %
30 %
-
nasycené
5,1 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Měkké perníčky
Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.