Bramborové šišky s mákem a ostružinovým přelivem
Sladký pokrm, ze kterého se vám budou dělat boule za ušima.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
787 KCal
36 %
33 %
-
Energie
3291 KJ
36 %
33 %
-
Sacharidy
136,3 g
155 %
136 %
-
Vláknina
16,0 g
53 %
53 %
-
Bílkoviny
19,1 g
30 %
28 %
-
Tuky
15,9 g
25 %
23 %
-
nasycené
2,1 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Brambory oloupeme a propasírujeme přes lis na brambory. Dáme do mísy, přidáme vejce, mouku a špetku soli. Propracujeme těsto a necháme jej 5 minut odpočinout.
- Pak na pomoučněném vále vyválíme váleček a nakrájíme na malé kousky. Z každého kousku těsta pak vyválíme šišku a společně vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Vaříme asi 6 minut dokud nevyplavou na hladinu. Po uvaření vyndáme z hrnce na talíř a uchováváme teplé. Šišky uvaříme postupně asi nadvakrát.
- Do kastrůlku dáme džem a přilijeme vodu, ve které jsme rozmíchali škrob. Přivedeme k varu a povaříme dvě minuty, přidáme ostružiny a odstavíme.
- Na talíř dáme porci šišek, přelijeme omáčkou, posypeme cukrem smíchaným s mákem a ozdobíme čerstvými ostružinami.