Markéta Marešová @lzickacukru
Na svém blogu Lžička Cukru sdílí Markéta se svými fanoušky sladké i slané recepty ze sezonních surovin formou fotek a videí. Má ráda rychlé a jednoduché recepty, které zvládne připravit opravdu každý. Věří v poctivé suroviny, rychlé postupy a jídla, která dělají všední dny i svátky o kousek lepší. Tvoří recepty, fotí, testuje a sdílí vše, co má sama nejraději.
Jaké suroviny považujete za klíčové pro kvalitní cukroví?
Rozhodně pravé máslo. Z náhražek zkrátka cukroví nechutná dobře. A určitě také pravá vanilka, ta ho skvěle ovoní.
Máte nějaký recept na cukroví, který se u vás dědí z generace na generaci?
Plněné ořechy a bábovičky, ty dělaly již mé babičky. Obecně mám hodně receptů od mamky, která vždy měla to nejlepší cukroví.
Který druh cukroví u vás doma na Vánoce nesmí chybět?
Linecké, vanilkové rohlíčky, měkké perníčky a několik druhů včelích úlků – to je můj nejoblíbenější druh vůbec.
Jsou pro vás Vánoce oblíbenou částí roku? Co na nich máte nejraději?
Vánoce již odmalička miluji, ta atmosféra je pro mě nenahraditelná. Už od listopadu si pouštím vánoční filmy a písničky a protože připravuji pro své sledující vánoční recepty, máme doma Vánoce dlouho dopředu. To mi ale vůbec nevadí! Na svátečním čase mám nejraději tu pohodu a čas strávený s rodinou, o tom totiž přesně Vánoce mají být.
Perníčky jsou symbolem Vánoc. Recepty a sladké tipy šesti hvězd cukrařiny![]() |
Pavla Janečková Hájková @vintagekitchen.cz
Už sedm let stojí za blogem vintagekitchen.cz – je to místo, kde se dědictví starých receptů setkává s lehkostí moderního vaření. Pavla vychází z přesvědčení, že jídlo má hladit tělo i duši, a právě tato myšlenka prostupuje celou její tvorbou. Dlouhá léta se věnovala objevování české kuchyně a jejích někdy opomíjených pokladů, které později přetavila do knihy Inspirace minulostí na talíři současnosti.
V poslední době ji pohltila fascinace dlouhověkostí. Cestuje po tzv. Modrých zónách – oblastech, kde lidé žijí déle a pokojněji – a přiváží si odtud recepty, jež v sobě nesou radost, zdraví i harmonii. Její kuchyně ctí tradici, ale zároveň myslí současně – snaží se recepty uzpůsobit tak, aby jejich příprava nezabrala příliš času.
Jaké suroviny považujete za klíčové pro kvalitní cukroví?
Určitě ty základní a poctivé. Máslo, kvalitní ořechy, datle a pravá vanilka – to jsou podle mě základy, které nejde obejít. Co se týče mouky, už roky používám celozrnnou. Nejen kvůli vláknině, která cukroví dodá větší výživovou hodnotu, ale hlavně kvůli její přirozené oříškové chuti. Ta totiž s vánočním pečením nádherně ladí a dává mu hlubší „zemitější“ tón.
Cukr snižuji ve všem pečení po celý rok. Zároveň si ale ráda hraju s jeho různými typy. Používám třeba muscovado, protože má krásnou karamelovou, skoro medovou chuť, nebo sucanat, který je lehce ovocný a příjemně zaobluje sladkost. A moučkový cukr volím třtinový, protože je chuťově plnější, méně „ostře“ sladký a výsledku dodá příjemně jemnou, přirozenou sladkost bez toho, aby přebíjel ostatní suroviny.
Máte nějaký recept na cukroví, který se u vás dědí z generace na generaci?
Ano – u nás doma mu všichni říkáme dědečkovo cukroví. Až v dospělosti jsem zjistila, že jeho základ vychází z ischelských dortíčků. Máme dvě verze: tmavou, klasickou, s čokoládovou polevou, a pak světlou, kterou zdobí bílková poleva. Obě mají svou specifickou chuť i nostalgii, která se nedá ničím nahradit. Ráda ho peču dodnes – je to takový malý most mezi generacemi.
Který druh cukroví u vás doma na Vánoce nesmí chybět?
Vanilkové rohlíčky – ale v mojí upravené verzi se špaldovou moukou, která jim dodá jemnou oříškovou chuť a krásně zvýrazní vůni másla i vanilky. Jsou to zároveň ty, které u nás mizí nejrychleji. Děláme jich vždycky nejvíc, protože je to asi jediné cukroví, kromě perníčků, které u nás mají rádi opravdu všichni.
Jsou pro vás Vánoce oblíbenou částí roku? Co na nich máte nejraději?
Ano, Vánoce mám opravdu moc ráda. Miluju všechny ty tradiční rituály kolem – slavnostní atmosféru, vůni koření, světýlka i radost z obdarovávání. A i když tomu všemu většinou předchází trochu stresu, nakonec převládne ten krásný pocit klidu a pohody. Nejvíc si užívám chvíle, kdy se rodina sejde, zpomalí a je spolu. To je pro mě na Vánocích nejcennější.
Alena Přichystalová @moncafeblog_alenaprichystalova
Foodblogerka a (nejen food) fotografka už několik roků píše blog Mon Café Blog, který je zaměřený především na pečení. Postupně se však z pouhého sdílení receptů vyvinula láska k ingrediencím, celému procesu od tvoření receptů po hotový výsledek, a hlavně k focení (a to nejen jídla).
Pečení pro Alenu není jen o smíchání několika ingrediencí, má jej spojené s mnoha příběhy, vzpomínkami a vůněmi, které se linou po celém domě. Tyto příběhy se snaží zachytit i skrze své fotky. Chce, aby čtenáře do těchto příběhů vtáhly, a je nadšená, pokud v nich vzbudí emoce nebo jim umožní se na chvíli zastavit, zpomalit a třeba si vytvořit i své vlastní příběhy.
Jaké suroviny považujete za klíčové pro kvalitní cukroví?
Zcela jednoznačně mouku, máslo, ořechy nebo vanilku. Vánoční cukroví by se určitě nemělo šidit. Máslo při pečení cukroví, a i při pečení obecně, nikdy ničím nenahrazuji. A také pokud je to možné, používám při pečení suroviny z domácích zdrojů – například vajíčka, ořechy nebo džemy.
Máte nějaký recept na cukroví, který se u vás dědí z generace na generaci?
Jestli peklo tyto recepty v naší rodině několik generací nevím, ale od babičky jsem převzala recepty na vanilkové rohlíčky, linecké a vánočku.
Který druh cukroví u vás doma na Vánoce nesmí chybět?
Každý u nás doma má své oblíbené druhy, které nesmí chybět. Například lineckého peču několik dávek. Pak to jsou vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a košíčky se slaným karamelem.
Jsou pro vás Vánoce oblíbenou částí roku? Co na nich máte nejraději?
Rozhodně ano, Vánoce patří k mým nejoblíbenějším svátkům. Mám ráda celkovou atmosféru a postupné těšení se. Začínám s adventním tvořením, přidávám světýlka a výzdobu, peču perníčky, cukroví, navštěvujeme adventní akce, posloucháme koledy. Na Vánoce si většina z nás vytváří stres, chceme vše stihnout a mít dokonalé. Ale o to nejde, poslední roky se snažím zpomalit, zklidnit se a víc si vše užívat.
Adventní manuál na cukroví. Nejlepší recepty. kdy péct a jak ho skladovat![]() |
Vojtěch Blažek @my_dream_of_baking
Nejraději se Vojtěch věnuje tradičním receptům a poctivému domácímu pečení, ke kterému má blízký vztah už od dětství. Peče hlavně dorty a dezerty, ale vždy jej to přirozeně táhne k jednoduchým, osvědčeným receptům, které mají své kouzlo a historii.
Zároveň ho baví zkoušet nové věci, pracovat s různými chutěmi a upravovat recepty tak, aby v nich byl jeho vlastní rukopis. Moderní cukrařina ho láká, i když k ní přistupuje s velkým respektem k tradici. Pečení je pro Vojtěcha příležitostí tvořit, relaxovat a předávat radost dál.
Jaké suroviny považujete za klíčové pro kvalitní cukroví?
Jednoznačně kvalitní máslo, pravou vanilku, ořechy dobrého původu a kvalitní čokoládu! U tradičního cukroví je vždy nejvíce znát, když jsou suroviny opravdu poctivé – projeví se to na chuti, vůni i celkovém dojmu.
Máte nějaký recept na cukroví, který se u vás dědí z generace na generaci?
Ano, jsou to klasické vanilkové rohlíčky, které u nás doma pečeme každý rok. Letos jsem je jen lehce upravil – přidal jsem do těsta pistácie a část jsem obalil v pistáciovém cukru a část v moučkovém cukru s lyofilizovanými malinami.
Který druh cukroví u vás doma na Vánoce nesmí chybět?
Vanilkové rohlíčky jsou pro mě základ. A pak ještě linecké a perníčky – bez těch si Vánoce neumím představit. Mezi oblíbené musím zařadit i nepečené cukroví jako třeba vosí hnízda, ty naprosto miluju!
Jsou pro vás Vánoce oblíbenou částí roku? Co na nich máte nejraději?
Ano, mám je velmi rád. Líbí se mi jejich atmosféra, světla, vůně koření a samozřejmě chvíle strávené s rodinou a blízkými. Pečení je pro mě součástí vánočního období a mám na něj spoustu krásných vzpomínek.
Sladké kaše plné chutí, barev a energie. Jak začínají den známé foodblogerky?![]() |























