Uzené s bramborovým knedlíkem a špenátem
Česká klasika, které nikdy neomrzí.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
862 KCal
39 %
36 %
-
Energie
3607 KJ
39 %
36 %
-
Sacharidy
60,4 g
69 %
60 %
-
Vláknina
9,7 g
32 %
32 %
-
Bílkoviny
40,5 g
64 %
60 %
-
Tuky
51,5 g
79 %
74 %
-
nasycené
18,6 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- V kastrůlku rozpustíme sádlo a opečeme na něm krkovici ze všech stran. Přendáme ji do pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Pak podlijeme trochou vody a dopékáme při 150 °C ještě asi 30 minut.
- Výpek z krkovice pak slijeme do kastrůlku a vaříme, dokud se nezredukuje asi na polovinu. Zaprášíme moukou, rozmícháme, přilijeme trochu vody a vaříme ještě asi 5 minut.
- Rozpustíme máslo a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek, povolený špenát, osolíme, opepříme a 5 minut dusíme. Pak přilijeme smetanu a už jen provaříme.
- Brambory ve slupce uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Pak je oloupeme, nastrouháme najemno do mísy. Přidáme vejce, mouku, krupičku, sůl a vypracujeme hladké těsto. Vyválíme z něj šišku, kterou vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 20 minut.