Tykvový koláč

Upečte si z tykve sladký koláč.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

12 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Na ozdobu:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    500 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2090 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    77,7 g

    88 %

    78 %

  • Vláknina

    2,2 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    14,3 g

    23 %

    21 %

  • Tuky

    14,0 g

    22 %

    20 %

  • nasycené

    7,7 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Polohrubou mouku prosijeme, přidáme vejce, lžíci sádla a teplé mléko. Důkladně promícháme a vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na tři díly.
  2. Tykev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme cukr a necháme asi 10 minut stát. Potom z tykve scedíme přebytečnou vodu, vmícháme měkký tvaroh, rozšlehaná vejce a kysanou smetanu. Dobře vše promícháme.
  3. Všechny tři díly těsta vyválíme podle velikosti plechu. Vyšší plech na pečení vymažeme tukem. Na dno vložíme jeden plát těsta a potřeme jej nádivkou a posypeme kukuřičnou moukou. Pokud nemáme kukuřičnou mouku, můžeme použít opraženou strouhanku. Položíme druhý plát těsta, opět potřeme náplní a nahoru dáme třetí díl těsta.
  4. Takto připravený koláč zalijeme sladkou smetanou. Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180° C asi 25 minut. Hotový koláč krájíme na řezy a zdobíme dýňovým nebo broskvovým kompotem a mátou.
Autor:

Podobné recepty

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Měkké perníčky

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Citronovo-banánový chlebík

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Žloutkové obdélníčky s ořechy

Upečte si žloutkové obdélníčky s ořechy, které vás okouzlí svou jemností.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.