Svíčková omáčka podle @filip_gunar

Není nad starou dobrou klasiku.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 45 min

Ingredience

4 PORCE +

Na omáčku:

Na dochucovadlo :

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1179 KCal

    54 %

    49 %

  • Energie

    4934 KJ

    54 %

    49 %

  • Sacharidy

    75,5 g

    86 %

    76 %

  • Vláknina

    7,0 g

    23 %

    23 %

  • Bílkoviny

    71,7 g

    114 %

    105 %

  • Tuky

    65,4 g

    101 %

    93 %

  • nasycené

    32,2 g

  • trans-mastné

    0,7 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Postup. Vezmeme si kvalitní hovězí maso v celku, ideálně prošpikované. V hrnci ho zprudka orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo a získalo krásnou barvu. Poté maso vyjmeme a dáme stranou odpočinout.
  2. Do stejného hrnce vložíme nahrubo nakrájenou cibuli a budeme ji restovat do tmavohněda. Právě v této fázi vznikne typická, sytá barva svíčkové.
  3. K cibuli přidáme najemno nakrájenou kořenovou zeleninu a budeme ji restovat zhruba 45 minut, dokud nezačne zlátnout a uvolňovat sladkou chuť. Pak přihodíme broskve z konzervy, oloupaná jablka a hořčici a ještě krátce zarestujeme, asi 10 minut.
  4. Maso vrátíme zpět do hrnce a vše zalijeme hovězím vývarem (voda postačí, ale vývar dodá hloubku chuti). Budeme vařit pomalu na mírném ohni tak dlouho, dokud se maso nezačne rozpadat.
  5. Jakmile bude maso hotové, vyjmeme ho a zeleninu rozmixujeme dohladka. Dáme si ale pozor, aby omáčka zůstala hebká a sametová – ne pyré. Přilijeme dochucovadlo (podle receptu níže) a smetanu, promícháme a nakonec přidáme kostku másla. Máslo omáčku krásně zjemní a dodá jí sametovou chuť.
  6. Dochucovadlo. Do hrnce nalijeme 300 ml vody, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a česnek. Svaříme na přibližně 100 ml a poté přilijeme 200 ml octa a vsypeme 200 g cukru. Krátce zahřejeme, aby se cukr rozpustil. A bude hotovo.
Autor:

Podobné recepty

Kapustičkový buřtguláš

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Uvařte si italské jídlo od základů.

Uzené s bramborovým knedlíkem a špenátem

Česká klasika, které nikdy neomrzí.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.