Ingredience
Postup
- Postup. Vezmeme si kvalitní hovězí maso v celku, ideálně prošpikované. V hrnci ho zprudka orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo a získalo krásnou barvu. Poté maso vyjmeme a dáme stranou odpočinout.
- Do stejného hrnce vložíme nahrubo nakrájenou cibuli a budeme ji restovat do tmavohněda. Právě v této fázi vznikne typická, sytá barva svíčkové.
- K cibuli přidáme najemno nakrájenou kořenovou zeleninu a budeme ji restovat zhruba 45 minut, dokud nezačne zlátnout a uvolňovat sladkou chuť. Pak přihodíme broskve z konzervy, oloupaná jablka a hořčici a ještě krátce zarestujeme, asi 10 minut.
- Maso vrátíme zpět do hrnce a vše zalijeme hovězím vývarem (voda postačí, ale vývar dodá hloubku chuti). Budeme vařit pomalu na mírném ohni tak dlouho, dokud se maso nezačne rozpadat.
- Jakmile bude maso hotové, vyjmeme ho a zeleninu rozmixujeme dohladka. Dáme si ale pozor, aby omáčka zůstala hebká a sametová – ne pyré. Přilijeme dochucovadlo (podle receptu níže) a smetanu, promícháme a nakonec přidáme kostku másla. Máslo omáčku krásně zjemní a dodá jí sametovou chuť.
- Dochucovadlo. Do hrnce nalijeme 300 ml vody, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a česnek. Svaříme na přibližně 100 ml a poté přilijeme 200 ml octa a vsypeme 200 g cukru. Krátce zahřejeme, aby se cukr rozpustil. A bude hotovo.

















