Ingredience
Postup
- Šunku nakrájíme na silnější plátky a opečeme ji nasucho po obou stranách na teflonové pánvi. Cibulky očistíme a nakrájíme nadrobno. Jalovec rozdrtíme najemno v hmoždíři nebo umeleme. Nakrájené cibulky vaříme s octem, čtyřmi lžícemi vody a rozdrceným jalovcem, až se tekutina odpaří.
- Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku (můžeme nahradit 5 lžícemi hotové světlé jíšky), zředíme ji vývarem, rozšleháme a povaříme. Po chvilce přidáme víno, cibulovou směs, sůl, znovu zamícháme a přivedeme opět k varu. Pak omáčku přes jemné síto přecedíme a smícháme se smetanou.
- Menší zapékací mísu vyložíme nakrájenou šunkou. Přelijeme ji připravenou smetanovou omáčkou, posypeme očištěným, na kolečka nakrájeným pórkem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200°C asi 10 minut.
- Hotovou šunku ozdobíme ředkvičkami a zelenou petrželkou a podáváme s bílým pečivem nebo s opečenými toasty.

















