Sicilská paštika z listového těsta

Upečte si z pohodlí domova sicilskou specialitu.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

8 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    707 KCal

    32 %

    29 %

  • Energie

    2958 KJ

    32 %

    29 %

  • Sacharidy

    33,4 g

    38 %

    33 %

  • Vláknina

    2,2 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    21,3 g

    34 %

    31 %

  • Tuky

    54,0 g

    83 %

    77 %

  • nasycené

    22,9 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Špenát omyjeme a rozsekáme nadrobno. Cibulku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ricottu vymícháme v míse s mlékem dohladka, přidáme špenát a cibulku. Přisypeme parmezán, osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme .
  2. Listové těsto rozválíme na plát vysoký asi 2 mm. Rozevírací formu o průměru 28 cm vytřeme máslem, vyložíme těstem a dobře přimáčkneme ke stěnám. Nožem odřízneme přebytečné těsto, ze kterého vyválíme kruh o stejném průměru jako má forma. Z odřezků vykrojíme ozdoby.
  3. Do formy naplníme špenátovou směs, lžící do ní uděláme šest důlků a opatrně do nich rozklepneme vejce. Okraje těsta potřeme rozkvedlaným vejcem a pak povrch překryjeme vykrojenou plackou. Několikrát ji propíchneme vidličkou a potřeme vejcem. Poklademe vykrojenými ozdobami a i ty přetřeme vejcem.
  4. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení paštiku necháme zchladnout a rozkrájíme. Při podávání ji ozdobíme řeřichou.
Autor:

Podobné recepty

Drůbeží paštika s česnekem a lískovými oříšky

Luxusní paštika, kterou zvládnete z pohodlí domova.

Rybí paštika

Připravte si vánoční pomazánku z uzené ryby.

Králičí paštika

Zbylo vám kralíčí maso? Udělejte z něj paštiku.

Zvěřinová paštika

Máte chuť na něco jedinečného? Vyzkoušejte domácí zvěřinovou paštiku.

Velikonoční králičí paštika s citrusovou omáčkou

Nabídněte návštěvě na Velikonoce luxusní paštiku.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.