Quiche Lorraine
Francouzský slaný koláč, který se hodí ke každé příležitosti.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 70 min
bez doby odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
439 KCal
20 %
18 %
-
Energie
1836 KJ
20 %
18 %
-
Sacharidy
20,8 g
24 %
21 %
-
Vláknina
1,1 g
4 %
4 %
-
Bílkoviny
13,0 g
21 %
19 %
-
Tuky
33,5 g
52 %
48 %
-
nasycené
19,7 g
-
trans-mastné
0,4 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Mouku se solí prosejeme na vál, přidáme vejce a 120 g másla pokrájeného na malé kousky. Rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme je do potravinové fólie a necháme v chladu asi hodinu odpočinout.
- Šalotky oloupeme a nasekáme nadrobno. V kastrůlku rozehřejeme zbylé máslo a opečeme na něm pokrájenou slaninu. Vyjmeme ji a ve výpeku orestujeme šalotku. Vejce vyšleháme se smetanou. Ochutíme je solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Odleželé těsto rozpůlíme a z každého dílu vyválíme tenký kulatý plát. 2 menší koláčové formy vymažeme tukem a každou vyložíme plátem těsta. Propícháme je vidličkou a předpékáme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 10 minut.
- Na předpečené těsto rozprostřeme šalotku a část slaniny. Zalijeme je smetanovou směsí. Koláče dopékáme při 220 °C asi 20 minut. Pak je ozdobíme zbylou slaninou a ještě je krátce zapečeme. Quiche ozdobíme bylinkami. Podáváme je teplé.