Quiche Lorraine

Francouzský slaný koláč, který se hodí ke každé příležitosti.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

bez doby odležení

Ingredience

8 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    439 KCal

    20 %

    18 %

  • Energie

    1836 KJ

    20 %

    18 %

  • Sacharidy

    20,8 g

    24 %

    21 %

  • Vláknina

    1,1 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    13,0 g

    21 %

    19 %

  • Tuky

    33,5 g

    52 %

    48 %

  • nasycené

    19,7 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku se solí prosejeme na vál, přidáme vejce a 120 g másla pokrájeného na malé kousky. Rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme je do potravinové fólie a necháme v chladu asi hodinu odpočinout.
  2. Šalotky oloupeme a nasekáme nadrobno. V kastrůlku rozehřejeme zbylé máslo a opečeme na něm pokrájenou slaninu. Vyjmeme ji a ve výpeku orestujeme šalotku. Vejce vyšleháme se smetanou. Ochutíme je solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  3. Odleželé těsto rozpůlíme a z každého dílu vyválíme tenký kulatý plát. 2 menší koláčové formy vymažeme tukem a každou vyložíme plátem těsta. Propícháme je vidličkou a předpékáme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 10 minut.
  4. Na předpečené těsto rozprostřeme šalotku a část slaniny. Zalijeme je smetanovou směsí. Koláče dopékáme při 220 °C asi 20 minut. Pak je ozdobíme zbylou slaninou a ještě je krátce zapečeme. Quiche ozdobíme bylinkami. Podáváme je teplé.
Autor:

Podobné recepty

Kapustičkový buřtguláš

Uvařte si k obědu tento vydatný pokrm.

Čočka na kyselo s vejcem a slaninou

Rychlý a snadný pokrm pro milovníky luštěnin.

Virální kebab z mletého masa z trouby

Světové i české sociální sítě válcuje virální recept na domácí kebab z mletého masa, které jen...

Domácí ricottové gnocchi s olivami a rajčaty

Uvařte si italské jídlo od základů.

Uzené s bramborovým knedlíkem a špenátem

Česká klasika, které nikdy neomrzí.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.