Pytlácký točenec
Venkovský pokrm, který je inspirovaný jednoduchostí a sytostí „pytlácké“ kuchyně.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
389 KCal
18 %
16 %
-
Energie
1627 KJ
18 %
16 %
-
Sacharidy
11,5 g
13 %
11 %
-
Vláknina
2,2 g
7 %
7 %
-
Bílkoviny
52,1 g
83 %
77 %
-
Tuky
14,1 g
22 %
20 %
-
nasycené
2,5 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Vepřovou kýtu očistíme a nakrájíme na plátky. Po obou stranách je naklepeme, osolíme a posypeme mletou paprikou.
- Jednu cibuli a žampiony očistíme a nakrájíme najemno. Polovinu slaniny pokrájíme na tenké nudlličky. Vše promícháme a směsí potřeme připravené plátky masa. Maso stočíme a závitky převážeme provázkem nebo nití.
- Do pekáčku nalijeme olej a závitky ze všech stran zprudka opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou zbylou cibuli a slaninu a podle potřeby podlijeme vývarem. Vložíme do trouby a při 200 °C dopékáme asi 15 minut doměkka.
- Měkké závitky vyndáme (uchováme v teple) a výpek vyrestujeme na tuk. Zaprášíme ho hladkou moukou, osmahneme a zalijeme zbytkem vývaru. Provaříme, šťávu dochutíme solí, vložíme zpět závitky a prohřejeme.