Plněné zelné listy s brusinkami
Plněné zelné listy s brusinkami jsou skvělý způsob, jak dát tradičnímu jídlu, svěží a ovocný nádech.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
383 KCal
17 %
16 %
-
Energie
1604 KJ
17 %
16 %
-
Sacharidy
15,7 g
18 %
16 %
-
Vláknina
0,5 g
2 %
2 %
-
Bílkoviny
18,8 g
30 %
28 %
-
Tuky
26,7 g
41 %
38 %
-
nasycené
14,3 g
-
trans-mastné
0,6 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Rýži propereme a v osolené vodě ji uvaříme doměkka. Scedíme ji a necháme okapat. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a orestujeme ji na troše oleje.
- Mleté maso promícháme s vejcem, polovinou smetany, rýží a cibulí. Směs dochutíme solí a pepřem. Je-li třeba, zahustíme ji strouhankou.
- Zelné listy krátce povaříme v osolené vodě. Vyjmeme je, zbavíme tvrdého košťálu a naplníme masovou hmotou. Závitky upevníme nití a ze všech stran je opečeme na oleji. Pak je přendáme do zapékací misky, podlijeme je trochou vývaru a v troubě je při 190 °C necháme péct asi 40 minut.
- Závitky vyjmeme a výpečenou šťávu přelijeme do kastrůlku. Zahustíme ji moukou rozmíchanou v troše vody, dle potřeby rozředíme a 10 minut ji povaříme. Zjemníme ji zbylou smetanou a dochutíme ji. K závitkům podáváme vařené brambory a brusinkový kompot.