Ingredience
Postup
- Do mísy odvážíme mouku, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem a necháme 10 minut odpočívat. Poté promícháme, přidáme polovinu množství žloutků (zbytek necháme na pomašlování před pečením), máslo, sádlo a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme 90 minut kynout.
- Mezitím připravíme posypku, do mísy dáme hladkou mouku, studené máslo, moučkový a vanilkový cukr. Prsty utřeme, až vznikne drobenka.
- Připravíme si také náplň. V misce smícháme tvarohy s moučkovým cukrem a tvarujeme malé kuličky, cca 2 cm v průměru. Povidla dáme pro snadnější zdobení do pevnějšího sáčku. Rozinkám slijeme rum z misky.
- Vykynuté těsto přemístíme na vál podsypaný moukou. Těsto vyválíme a nařežeme na čtverce tak, abychom byli schopni zabalit kuličky z tvarohu. Doprostřed vykrojeného tvaru vždy dáme rozinku, na ni kuličku z tvarohu a zabalíme do měšce. Skládáme s rozestupy spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky pak vytlačíme obrácenou vařečkou důlek a naplníme povidly. Zbytek žloutků rozšleháme vidličkou a pomašlujeme koláčky shora i ze stran. Připravenou drobenku lehce vtlačíme k povidlům.
- Troubu rozehřejeme na 180 °C a pečeme cca 10 minut dozlatova. Koláčky ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.

















