Moravské koláčky podle Markéty Chovancové

2 hodnocení

Tyto malé koláčky se na Valašsku pečou na každou oslavu či svatbu po stovkách až tisících kusech a vždycky se po nich jen zapráší.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 40 min

Ingredience

20 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Na posypku a potření :

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    198 KCal

    9 %

    8 %

  • Energie

    829 KJ

    9 %

    8 %

  • Sacharidy

    25,7 g

    29 %

    26 %

  • Vláknina

    0,8 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    6,2 g

    10 %

    9 %

  • Tuky

    7,1 g

    11 %

    10 %

  • nasycené

    4,1 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do mísy odvážíme mouku, po okrajích osolíme, uprostřed vytvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem a necháme 10 minut odpočívat. Poté promícháme, přidáme polovinu množství žloutků (zbytek necháme na pomašlování před pečením), máslo, sádlo a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme 90 minut kynout.
  2. Mezitím připravíme posypku, do mísy dáme hladkou mouku, studené máslo, moučkový a vanilkový cukr. Prsty utřeme, až vznikne drobenka.
  3. Připravíme si také náplň. V misce smícháme tvarohy s moučkovým cukrem a tvarujeme malé kuličky, cca 2 cm v průměru. Povidla dáme pro snadnější zdobení do pevnějšího sáčku. Rozinkám slijeme rum z misky.
  4. Vykynuté těsto přemístíme na vál podsypaný moukou. Těsto vyválíme a nařežeme na čtverce tak, abychom byli schopni zabalit kuličky z tvarohu. Doprostřed vykrojeného tvaru vždy dáme rozinku, na ni kuličku z tvarohu a zabalíme do měšce. Skládáme s rozestupy spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky pak vytlačíme obrácenou vařečkou důlek a naplníme povidly. Zbytek žloutků rozšleháme vidličkou a pomašlujeme koláčky shora i ze stran. Připravenou drobenku lehce vtlačíme k povidlům.
  5. Troubu rozehřejeme na 180 °C a pečeme cca 10 minut dozlatova. Koláčky ihned po upečení potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Autor:

Podobné recepty

Makové hvězdičky

Toto vánoční cukroví bude vypadat na talíři božsky.

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Měkké perníčky

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Citronovo-banánový chlebík

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.