Kachna s lokšemi a červeným zelím
Ke slavnostnímu rodinnému obědu se báječně hodí tato kachna s červeným zelím a lokšemi.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
1681 KCal
76 %
70 %
-
Energie
7034 KJ
76 %
70 %
-
Sacharidy
39,0 g
44 %
39 %
-
Vláknina
7,9 g
26 %
26 %
-
Bílkoviny
47,1 g
75 %
69 %
-
Tuky
146,6 g
226 %
209 %
-
nasycené
51,3 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Kachnu důkladně očistíme, opláchneme a na prkýnku nožem oddělíme křidýlka. Posolíme a pokmínujeme ji na povrchu i uvnitř. Cibuli očistíme a spolu s jablky překrájíme na šestiny a vše naplníme do břišní dutiny kachny.
- Kachnu vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody, přiklopíme druhým pekáčem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 90 minut. Během této doby ji poléváme výpekem a podle potřeby podléváme horkou vodou. Když je kachna téměř měkká, sejmeme vrchní pekáč a necháme ji v troubě dopéct dozlatova.
- Cibuli orestujeme na sádle, přidáme nakrájené červené zelí, ochutíme solí, cukrem a trochou octa. Podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Ke konci do zelí přidáme nastrouhané jablko a společně podusíme.
- Brambory uvaříme ve slupce doměkka a vychladlé je oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Přidáme k nim vejce, prosátou mouku a trochu soli. Vypracujeme hladké těsto, které rozkrájíme na stejně velké kousky a ty rozválíme na tenké placky. Lokše po obou stranách opečeme nasucho na teflonové pánvi a ještě teplé je potřeme rozpuštěným máslem. Kachnu podáváme spolu se zelím a lokšemi.