Jahodová bublanina s mátovou polevou

Oblíbený letní moučník jak ho ještě neznáte.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 80 min

bez chladnutí a tuhnutí

Ingredience

12 PORCE +

Korpus:

Poleva:

Na dokončení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    247 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    1035 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    43,9 g

    50 %

    44 %

  • Vláknina

    1,0 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    3,8 g

    6 %

    6 %

  • Tuky

    6,2 g

    10 %

    9 %

  • nasycené

    1,7 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Mouku prosejeme do mísy a smícháme se sodou a škrobem. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Postupně do ní zapracujeme olej, zakysanou smetanu promíchanou s citronovou šťávou. Poté vmícháme sypkou směs.
  2. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme jemný sníh, který zlehka přimícháme do těsta. Formu na koláč (jednu větší nebo dvě menší) vymažeme máslem, vysypeme moukou a naplníme připraveným těstem. Očištěné a nakrájené jahody poklademe na povrch těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 35-40 minut.
  3. Lístky máty omyjeme, necháme okapat a rozmixujeme s citronovou šťávou. Přendáme do kastrůlku, přidáme cukr s máslem a za stálého míchání zahříváme (nevaříme!). Pokud je poleva příliš řídká, přidáme cukr, pokud je moc hustá, můžeme přidat více citronové šťávy. Vychladlou bublaninu přelijeme mátovou polevou a necháme zaschnout. Před podáváním můžeme dozdobit jahodami.
Autor:

Podobné recepty

Tvarohová bublanina s jahodami

Skvělý letní recept.

Jahodová bublanina

S velkou úrodou si tato bublanina snadno poradí.

Jahodová bublanina s mandlemi

Po této bublanině se u vás doma jen zapráší.

Jahodová bublanina s pusinkami

Nazdobte si vaši oblíbenou bublaninu křehkými pusinkami.

Jahodová bublanina

Tuhle bublaninu si zamilujete.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.