Ingredience
Postup
- Mouku prosejeme do mísy a smícháme se sodou a škrobem. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Postupně do ní zapracujeme olej, zakysanou smetanu promíchanou s citronovou šťávou. Poté vmícháme sypkou směs.
- Z bílků a zbylého cukru vyšleháme jemný sníh, který zlehka přimícháme do těsta. Formu na koláč (jednu větší nebo dvě menší) vymažeme máslem, vysypeme moukou a naplníme připraveným těstem. Očištěné a nakrájené jahody poklademe na povrch těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 35-40 minut.
- Lístky máty omyjeme, necháme okapat a rozmixujeme s citronovou šťávou. Přendáme do kastrůlku, přidáme cukr s máslem a za stálého míchání zahříváme (nevaříme!). Pokud je poleva příliš řídká, přidáme cukr, pokud je moc hustá, můžeme přidat více citronové šťávy. Vychladlou bublaninu přelijeme mátovou polevou a necháme zaschnout. Před podáváním můžeme dozdobit jahodami.

















