Svěží jahodový koláč

Máte na zahrádce jahody? Zužitkujte je do výborného koláče.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 50 min

bez doby chlazení

Ingredience

12 PORCE +

Na těsto:

Dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    237 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    991 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    28,4 g

    32 %

    28 %

  • Vláknina

    1,4 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    3,8 g

    6 %

    6 %

  • Tuky

    11,9 g

    18 %

    17 %

  • nasycené

    6,7 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh. Pak obě hmoty spojíme a vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva a skořicí. Jahody rozmačkáme vidličkou a vmícháme do těsta.
  2. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto do ní rozetřeme a pečeme při na 160 °C asi 40 minut.
  3. Polovinu jahod nakrájíme na drobné kousky. Cukr svaříme s vodou na cukerný sirup a vmícháme do něj kousky jahod. Upečený koláč necháme asi 5 minut vychladnout ve formě.
  4. Pak přelijeme cukerným sirupem s jahodami. Necháme vychladnout a vyndáme z formy. Zbylé jahody očistíme a nakrájíme na plátky. Plátky jahod ozdobíme povrch koláče.
Autor:

Podobné recepty

Čokoládové dortíčky s mandlemi

Vánoce se už pomalu blíží. S jakým cukrovím začnete vy?

Hruškový koláč s oříškovou drobenkou

Jemný a vláčný koláč, který kombinuje sladkost zralých hrušek s křupavou oříškovou drobenkou.

Měkké perníčky

Tyto perníčky nemusíte nechávat dlouho rozležet, budou hned měkké.

Citronovo-banánový chlebík

Svěží chlebíček, který je ideální jako odpolední svačinka.

Žloutkové obdélníčky s ořechy

Upečte si žloutkové obdélníčky s ořechy, které vás okouzlí svou jemností.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.