Švestkový kynutý závin s mákem podle @miniefit
Tradiční recept, ve zjednodušené podobě, do kterého upotřebíte velké množství švestek. Závin je nadýchaný s bohatou náplní a skvěle chutná ještě vlažný s kopečkem zakysané smetany.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
544 KCal
25 %
23 %
-
Energie
2275 KJ
25 %
23 %
-
Sacharidy
72,3 g
82 %
72 %
-
Vláknina
11,0 g
37 %
37 %
-
Bílkoviny
14,4 g
23 %
21 %
-
Tuky
19,1 g
29 %
27 %
-
nasycené
6,2 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Mléko s máslem a rumem lehce zahřejeme v rendlíčku, aby mělo vlažnou teplotu.
- Smícháme všechny suroviny na těsto a v robotu, nebo ručně vypracujeme hladké nelepivé těsto.
- Těsto přendáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme kynout hodinu na teplém místě.
- Mák smícháme s povidly, pokud je máme moc hustá přidáme více mléka, dokud nevznikne jemně roztíratelná maková náplň.
- Vykynuté těsto přendáme na vál, propracujeme, podsypeme moukou a vyválíme obdélník cca 55x40 cm.
- Těsto potřeme makovou náplní 1 cm od kraje a poklademe rovnoměrně půlkami švestek.
- Nejprve přeložíme jednu polovinu těsta doprostřed a poté druhou, vznikne nám tím pěkná mozaika.
- Plech vyložíme pečícím papírem, závin na něj opatrně přendáme a necháme ještě 15 minut dokynout.
- Troubu rozpálíme na 170 °C, závin potřeme bílkem, propícháme vidličkou, aby měla kudy odcházet pára a pečeme cca 40-45 min do zezlátnutí.
- Ještě horký závin můžeme potřít kouskem másla a posypat moučkovým cukrem.