Ingredience
Postup
- Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a vlažného mléka připravíme kvásek a necháme na teplém místě vykynout. Pak ho vlijeme do mísy na zbylou prosátou mouku, přidáme sůl, nastrouhanou citronovou kůru, tvaroh, žloutky, rum, rozinky, na kousky nakrájené hrušky, třešně a na hrubo nasekané mandle. Nakonec přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme nejméně 8 hodin v chladničce kynout (nejlépe přes noc).
- Druhý den těsto znovu dobře propracujeme. Na pomoučněném vále ho rozválíme válečkem na placku a jednu stranu přeložíme směrem do středu do dvou třetin placky. Rukou přitiskneme a urovnáme do tvaru štoly. Na plech dáme pečicí papír, potřeme ho tukem a štolu na něj položíme. Dáme na 30 minut na teplé místo znovu nakynout.
- Štolu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme nejprve 15 minut na 180 °C, pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dalších 40 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku a ještě horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a hned silně pocukrujeme moučkovým cukrem.

















